Els partits locals es pronuncien sobre el nou format de consulta de Mas


  • Comparteix:

Artur Mas, durant la compareixença

Artur Mas, durant la compareixença

Els partits polítics locals amb presència parlamentària s'han pronunciat sobre l'anunci fet aquest dimarts pel president de la Generalitat, que assegura que el 9N s'obriran locals i es posaran urnes per respondre la pregunta tal com va estar establerta. Mas creu que la consulta hauria de ser prèvia a unes eleccions al Parlament on les forces sobiranistes es presentin juntes i amb un programa conjunt, que seria 'la consulta definitiva'.

La portaveu de CiU a la ciutat, Cristina Paraira, ha fet costat al president i a la seva proposta de participació ciutadana pel 9N. Paraira assegura que buscaran la màxima participació i recorda que l'Ajuntament està disposat a col·laborar amb la Generalitat per fer posible la votació.

Paraira admet que cal recuperar la unitat, tal com ha dit el president Mas. Creu que l'èxit de participació legitimaria la consulta definitiva, l'única sortida que deixa el govern de Rajoy.

Cristina Paraira

El govern espanyol no dóna cap altra opció. Aquesta és l'única sortida.


El portaveu del PP, Jordi Carreras, qualifica d'absurda la proposta d'Artur Mas i ha reclamat la seva dimissió immediata.

Jordi Carreras

No va enlloc. No és un problema de legalitat, és un problema de lògica elemental. Madrid no haurà de fer res per evitar aquesta nova proposta perquè espero que ja ho fem els catalans.


El portaveu del PSC, Ferran Villaseñor, qualifica la proposta de Mas com una 'enquesta' allunyada de la proposta inicial aprovada al Parlament. Villaseñor creu que el president actua fent càlculs electoralistes i demana a Mas que s'assegui amb tots els partits per trobar una solució. Assegura, a més, que el govern ja sabia que la consulta no podria celebrar-se.

Ferran Villaseñor

La proposta de Mas queda lluny del que es va dir inicialment.


ICV-EUiA no està d'acord amb el format de consulta que ha anunciat Mas. La coordinadora d'ICV, Roser Casamitjana, ha explicat que la proposta alternativa del govern no ofereix les garanties que sempre havien demanat.

Roser Casamitjana

No estem d'acord amb aquest tipus de consulta, ni amb com s'ha plantejat. No és la consulta que volíem, ni la que s'havia programat.


El portaveu de la CUP, Guim Pros, explica que donen suport a la votació del 9N, tot i no ser la consulta que desitjaven. Pros espera que el 9N vagi a votar el màxim de persones per tornar a demostrar al món la voluntat del poble català. El membre de la CUP obre les portes a unes eleccions plebiscitàries que portin a una declaració unilateral d'independència.

Guim Pros

El que és evident és que tot avança i que avança un ritme més ràpid del que pensàvem.


La presidenta local d'ERC, Mireia Ingla, considera que la consulta d'ara no 'aporta res' i 'ha perdut tot el valor que tenia' l'acord assolit per la majoria de partits.

Mireia Ingla

Aquesta consulta no ens aporta res, no ens aporta garanties ni reconeixement internacional. Ha perdut tot el valor que tenia la consulta per la qual vam assolir l'acord.


Ingla ha afegit que si l'alternativa, finalment, és convocar unes eleccions, el que s'ha d'aconseguir és una àmplia majoria parlamentària que els permeti tirar endavant una declaració unilateral d'independència.

Pel responsable de comunicació de Ciutadans, Aldo Ciprián, l'anunci de Mas no ha estat cap sorpresa. Ciprián ha assegurat que el president de la Generalitat està 'fent el ridícul' i donant una mala imatge de Catalunya a àmbit internacional.

Aldo Ciprián

Deia Josep Tarradellas que es pot fer de tot a la política menys el ridícul. Mas ja fa estona que ha passat aquest límit.


Posteriorment a l'anunci de Mas, el govern ha dit que posarà a disposició del 9N 'tots els dispositius necessaris', incloent també els Mossos d'Esquadra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.