El ple rebutja els pressupostos de l'Estat per al 2015


  • Comparteix:

El ple municipal ha rebutjat el tracte econòmic de les administracions centrals

El ple municipal ha rebutjat el tracte econòmic de les administracions centrals

El ple rebutja el tracte econòmic que rep la ciutat i la resta de Catalunya per part del govern espanyol en el projecte de pressupostos generals proposats per al 2015. La moció, presentada per CiU, considera que els nous pressupostos estatals 'suposen un greuge flagrant' i qüestiona els mètodes de càlcul de les balances fiscals utilitzats pel govern espanyol. La proposta ha tingut el suport crític del PSC, ICV-EUiA i la CUP, mentre que el PP i el regidor no adscrit hi han votat en contra.

ESCOLTA-HO

El ple subratlla que les dades previstes en el pressupost general de l'Estat espanyol per al 2015 preveuen la inversió més baixa a Catalunya dels darrers 17 anys. El text aprovat destaca que l'estudi de comptes territorialitzats encarregat pel ministeri espanyol d'Administracions Públiques quantifica en 8.455 milions el dèficit fiscal de Catalunya en relació amb la resta de l'Estat espanyol. Per contra, el càlcul del departament d'Economia ascendeix a 15.006 milions d'euros.

En clau local, la moció aprovada indica que la part proporcional del dèficit fiscal català a la nostra ciutat implica una 'hemorràgia' fiscal anual de 100 milions d'euros, segons el mètode del ministeri, i 220 milions segons els càlculs de la Generalitat. Pel tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, aquests elements evidencien que el gran problema econòmic que té Catalunya és haver de formar part de l'Estat espanyol.

Carles Brugarolas

De tots els problemes que pateix la societat, el més important és la nostra pertinença a l'Estat espanyol. Perdem anualment entre el 8 i el 10% del PIB.


La proposta de la federació nacionalista ha tingut el suport crític del PSC, ICV-EUiA i la CUP, que han puntualitzat que el problema econòmic també té l'origen en els casos de corrupció de Catalunya, l'atur i les retallades de la Generalitat. El PP hi ha votat en contra i el regidor Álvaro Benejam ha defensat la gestió econòmica del govern de Madrid, 'l'administració que més inverteix a Sant Cugat'.

Álvaro Benejam

L'aportació del govern espanyol als comptes de l'Ajuntament és molt gran. Gràcies a això aquesta administració pot compensar els ingressos que no dóna la Generalitat.


Els acords del ple inclouen expressar l'oposició al tracte que rep la ciutadania de Sant Cugat i de Catalunya per part de les institucions de l'estat i insten la Generalitat i les diferents forces polítiques a 'perseverar i no defallir' en les tasques per superar aquesta situació.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.