El ple rebutja que l'Ajuntament assumeixi el cànon de les biblioteques


Temes relacionats

El PSC, en contra que l'Ajuntament assumeixi el cànon pel préstec de llibres ( 2/oct/14)

L'Ajuntament pagarà prop de 2.000 euros a l'any pels llibres prestats ( 8/ago/14)


  • Comparteix:

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater

El ple municipal insta el govern espanyol i la Generalitat que incorpori als pressupostos del 2015 una partida per cobrir el cànon per préstec bibliotecari. CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP han votat a favor de la moció, que també demana al govern espanyol la recuperació dels objectius previstos al Pla de Foment de la Lectura. El PP i el regidor no adscrit, Bruno de Salvador, han votat en contra del text.

ESCOLTA-HO

Aquest cànon, aprovat a través d'un reial decret del govern espanyol, prové d'una directiva europea que obliga l'Estat a pagar als autors pel préstec bibliotecari de les seves obres. Es tracta d'una mesura que va entrar en vigor a l'agost i que estableix dos cànons, un per usuari i un per obra. Els encarregats d'assumir-los són les entitats gestores dels equipaments, és a dir, els ajuntaments.

Però amb la moció aprovada aquest dilluns i impulsada pel PSC, el ple municipal rebutja el pagament del cànon i demana al govern i a la Generalitat que s'assumeixi des d'aquestes administracions. El text sol·licita que es tingui en compte 'l'esforç que han fet i fan els municipis en el foment de la lectura' i considera que 'no es pot demanar' als ajuntaments el pagament del cànon.

El regidor del PSC Pere Soler ha recordat que l'Ajuntament ja es fa càrrec de dos cànons sobre drets d'autors.

Pere Soler

L'Ajuntament ja s'està fent càrrec d'uns cànons produïts per l'OAMCIC i de l'OACC. Inflar més la bossa, si no fa falta, molt millor.


CiU ha donat suport a la moció perquè considera que aquest cànon l'han d'assumir administracions superiors 'com passa a altres països més desenvolupats'. ICV-EUiA també s'ha mostrat favorable al text però ha insistit que rebutgen el cànon, ja que suposa 'més negoci privat amb diners públics' i implica 'considerar les biblioteques com a enemics dels artistes', fet que consideren 'un error'. De la seva banda, la CUP ha votat a favor de la moció perquè creu que cal 'buscar mecanismes' per evitar que l'Ajuntament assumeixi el cànon.

En canvi, el PP i el regidor no adscrit, Bruno de Salvador, s'han abstingut. Els primers han defensat que 'fa falta un estudi més extens' per avaluar el cànon per préstec bibliotecari, mentre que el segon considera que 'no pertany a l'Ajuntament assumir-lo, però tampoc a la Generalitat ni al govern espanyol'.

En paral·lel, el ple insta el govern espanyol a recuperar els objectius i els mecanismes de cooperació previstos al Pla de Foment de la Lectura sobre l'adquisició i millora de les col·leccions de les biblioteques públiques. A més, el text preveu informar de l'acord a la Federació de Municipis de Catalunya i a l'Associació Catalana de Municipis, perquè facin extensiva la proposta a la resta de poblacions catalanes.

El cost per a la ciutat
El tinent d'alcalde d'Economia va calcular a l'agost que Sant Cugat haurà de pagar entre 1.500 i 2.000 euros a l'any i va reconèixer que 'es podrà assumir sense problemes'. Tot i això, la moció recorda que aquesta xifra podria variar amb la posada en marxa de la Biblioteca de Volpelleres i amb la remodelació de la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.