El pressupost de 2015 supera el primer tràmit al ple amb el 'no' de l'oposició


Temes relacionats

La tertúlia analitza el pressupost i les mobilitzacions a favor del 9N ( 1/oct/14)

El pressupost de 2015 millora l'atenció a les persones i rebaixa l'IBI lleugerament ( 1/oct/14)


  • Comparteix:

Façana de l'ajuntament

Façana de l'ajuntament

L'equip de govern defensa els pressupostos de l'any vinent amb èmfasi en els 14 milions, un 11% més que aquest 2014, que es dedicaran a polítiques d'atenció a la persona. En el debat d'aquest dilluns del ple, el PSC i ICV-EUiA veuen electoralisme en el descens del rebut de l'IBI, mentre que el PP lamenta que se subvencionin entitats de caire polític. La CUP recorda que diversos sectors de Sant Cugat, especialment el jovent, pateixen els efectes de la crisi. L'aprovació inicial ha rebut els vots a favor de l'equip de govern (CiU) i el vot contrari de la resta de formacions.

ESCOLTA-HO

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha estat l'encarregat de defensar els comptes de l'any vinent, que seran de 96,6 milions d'euros amb una inversió de 16,7 milions. Brugarolas ha dit que hi ha una tendència econòmica positiva a l'Ajuntament i al municipi, però ha admès que molta gent encara pateix a causa de la crisi.

En aquest sentit, el titular d'Economia ha remarcat que el pressupost de 2015 destinarà més diners que mai al servei a les persones i amb una lleu reducció de la pressió fiscal, amb un descens del 0,5% de mitjana a la factura de l'IBI. Segons Brugarolas, aquestes característiques dels comptes són una política de continuïtat del mandat i ha negat que siguin anuncis electoralistes.

Carles Brugarolas

Estic anunciant una reducció estil Montoro? No. Estem dient que gràcies a l'esforç que s'ha fet es pot proposar una reducció suau de la fiscalitat.


Brugarolas també ha destacat que caldrà destinar 510.000 euros més al Patronat d'Educació per la possible manca de transferències de la Generalitat i l'increment d'un 20% de la partida per a les beques menjadors.

PP
El PP considera insuficients els augments per a les entitats que fan tasca social en ajut als necessitats, mentre que s'oposen a transferències a entitats de caire polític perquè 'tergiversen el joc polític', en al·lusió a Òmnium Cultural, tal com ha subratllat el regidor Álvaro Benejam.

Álvaro Benejam

Aquestes entitats han de recuperar l'activitat cultural o no se'ls ha de donar diner públic.


Quant a ingressos, els populars critiquen la pressió fiscal, que ha crescut, segons la formació, un 9,2% en els darrers anys, molt per sobre de la inflació. El PP també lamenta que es mantingui la taxa de clavegueram i que no es millorin els ajuts a famílies monoparentals i nombroses. Els populars també es mostren favorables a millorar les partides a lliure disposició dels districtes.

PSC
El PSC considera que el pressupost és continuïsta i ha anunciat la presentació d'al·legacions. En el capítol d'ingressos, els socialistes han recordat que des del 1990 hi ha descens de l'IBI en cada pressupost d'any electoral municipal. En aquest sentit, el seu portaveu, Ferran Villaseñor, ha subratllat l'augment de pressió fiscal que ha patit la ciutat en aquest impost.

Villaseñor assegura que, al marge de l'IBI, als propers comptes no hi ha un descens de la pressió fiscal sinó que hi ha un increment generalitzat.

Ferran Villaseñor

S'abaixen els impostos en aquests pressupostos? No, no s'estan abaixant.


El PSC ha aplaudit l'increment de la partida per a entitats però ha recordat que no recupera la quantitat perduda al llarg del mandat.

ICV-EUiA
ICV-EUiA admet la bona salut econòmica de l'Ajuntament, però adverteix que no es correspon amb la situació de part de la societat santcugatenca, que pateix per arribar a finals de mes. En aquest sentit, la formació troba a faltar la tarifació social.

Els ecosocialistes veuen en la reducció de l'IBI i en inversions com el pavelló de la Guinardera i els 700.000 euros per remodelar els parcs infantils mesures electoralistes a set mesos dels comicis locals. Ho ha resumit el seu portaveu, Joan Calderon.

Joan Calderon

Puc entendre les demandes de les entitats esportives, però entenc que pot haver-hi molta ciutadania que no ho entengui.


ICV-EUiA també lamenta els deutes pendents que té la Generalitat amb el consistori en partides com l'educativa. A més, Calderon avisa que el model del ciutat és car i que bona part del pressupost n'és captiu.

CUP
La CUP ha recordat que la ciutat encara té més de 4.000 aturats i la precarització que pateix, especialment, el jovent. Com a exemple de la situació, els independentistes consideren preocupant l'increment del nombre de sol·licituds de beques menjadors.

El regidor de la CUP, Ignasi Bea, veu amb bons ulls l'increment a la partida d'entitats però recorda que les retallades patides al llarg del mandat són superiors a l'augment recollit als comptes de l'any vinent.

Segons Bea, es podria estalviar a l'Ajuntament amb un ajust del cartipàs i amb les assignacions als grups municipals.

Ignasi Bea

Es pot voler un model de ciutat com el que tenim, es pot voler abaixar la pressió fiscal i es pot voler el model polític i gerencial, però no es poden mantenir els tres models.


El regidor no adscrit, Bruno de Salvador, considera insuficient el descens en el rebut de l'IBI i adverteix que no hi ha contenció en la despesa municipal. De Salvador aplaudeix la reducció del deute del consistori però aposta per rebaixar-lo encara més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.