Vint-i-cinc anys després de les primeres eleccions municipals democràtiques, l'Ajuntament reclama més competències i més recursos.


  • Comparteix:

El PSC va guanyar aquelles primeres eleccions

El PSC va guanyar aquelles primeres eleccions

Aquest dissabte, 3 d'abril, s'ha commemorat a Catalunya el 25è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Ara, 25 anys després, el finançament local, molt malmès per la supressió de l'IAE, i la lluita per assolir majors competències, es plantegen com a grans reptes de futur per les administracions locals. Així ho han coincidit a destacar els quatre alcaldes democràtics que ha tingut la nostra ciutat.

El 3 d'abril de 1979 els ciutadans de Catalunya van poder escollir, per primera vegada des de la guerra civil, els seus ajuntaments. Van ser les primeres eleccions municipals després de la dictadura, unes eleccions que posaven fi a quatre dècades d'ajuntaments escollits a dit i que retornaven, per tant, el poder d'escollir uns representants municipals.

Avui, 25 anys després, els 4 alcaldes que han passat per la nostra ciutat, coincideixen a destacar la feina que s'ha fet, ja que el punt de partida d'aquell 1979 va ser molt precari: pocs recursos econòmics i tècnics, una urbanització molt incipient i sobretot, la manca d'experiència. Tot això, el socialista Àngel Casas, primer alcalde escollit democràticament a la nostra ciutat, recorda la il·lusió i l'empenta d'aquell moment, que considera irrepetible.

Àngels Casas

Crec que mai més hi haurà la il·lusió que hi havia en aquell moment, hi havia un ambient de tota la gent que va anar a votar, una il·lusió pel canvi. Crec que és irrepetible.


La mateixa il·lusió la recorda Oriol Nicolau, alcalde pel PSC entre 1983 i 1987, per a qui aquelles eleccions van suposar la consolidació d'una democràcia incipient i l'inici d'una gran tasca. Aquest alcalde ha volgut subratllar també que, tot i període de cert desencís per part de la ciutadania, la il·lusió d'aquells moments no s'ha perdut, ja que torna a haver-hi una clara voluntat ciutadana per implicar-se en la vida política i lluitar per uns ideals.

Oriol Nicolau

En temes com la guerra o el medi ambient, hi ha una gran sensibilització, i penso que és un compromís més responsable davant la situació internacional.


Per al convergent Joan Aymerich, alcalde de Sant Cugat entre 1987 i 1999, l'objectiu ara és consolidar definitivament aquesta democràcia i lluitar per continuar millorant els pobles i ciutats, sobretot en temes com l'habitatge. Aymerich ha afegit també que, tot i que molts ciutadans no visquessin personalment aquells dies, cal treballar per no perdre la forta implicació ciutadana que sempre ha caracteritzat la nostra ciutat.

Joan Aymerich

Per molt que se'ls hi hagi explicat, és difícil quela il·lusió que teníem la tingui gent que no ho ha viscut, però jo si que demano que no es perdi la voluntat d'implicació social.


També l'actual alcalde, el convergent Lluís Recoder, recorda amb intensitat aquella data històrica per als ajuntaments democràtics i fa un balanç molt positiu de tot el que s'ha aconseguit des d'aleshores. Ara però, Recoder demana més competències locals i més recursos per poder oferir cada vegada més i millors serveis als ciutadans.

Lluís Recoder

El que voldria és que els ajuntaments tinguessin el màxim de competències de les coses que passen a la ciutat, i tenir competències vol dir també tenir els recursos.


Recoder ha coincidit també a celebrar aquesta implicació ciutadana, que tot i haver patit una època de menys participació, no s'ha perdut d'ençà d'aquell 1979 i que ara torna a ressorgir amb força.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.