Pérez Esquivel i nou personalitats internacionals, en suport al dret a decidir


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de Pérez Esquivel / Foto: ACN

Imatge d'arxiu de Pérez Esquivel / Foto: ACN

El Premi Nobel de la Pau i president d'honor de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), Adolfo Pérez Esquivel, és una de les deu personalitats internacionals que s'han posicionat a favor del dret a decidir de Catalunya en un manifest. Amb ell, també demanen que els catalans puguin votar el futur del país el també Premi Nobel de la Pau Desmond Tutu i l'historiador Paul Preston, entre d'altres.

10 personalitats internacionals signen el manifest 'Let Catalans vote', amb el qual es demana que el govern espanyol, les seves institucions i els seus homònims catalans treballin conjuntament perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar sobre el seu futur polític i que es negociï de bona fe en base al resultat. De fet, diu el text, evitar que els catalans votin sembla contradir els principis que inspiren les societats democràtiques.

També recorda que una gran majoria de catalans ha expressat repetidament i de diverses maneres el desig d'exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític. Una exigència ferma, diu el manifest, que és resultat d'una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i l'Estat espanyol sobre el grau d'autonomia cultural, política i financera de què haurien de gaudir els catalans, malgrat els diversos intents que hi ha hagut d'arribar a una solució acceptable. En aquest sentit i en base a les experiències al Quebec i a Escòcia, el manifest recorda que la millor forma de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia.

Els signats del document són dos Premis Nobel de la Pau, l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu i el president d'honor de la Unipau, Adolfo Pérez Esquivel. També s'han adherit el director de cinema Ken Loach, la sociòloga holandesa Saskia Sassen, el sociòleg nord-americà Richard Sennett, l'escriptor portuguès António Lobo Antunes, el crític literari nord-americà Harold Bloom, el productor i activista irlandès Bill Shipsey, l'historiador i hispanista britànic Paul Preston i el diplomàtic nord-americà Ambler Moss.

El document, que arriba després de la decisió del govern espanyol de recórrer també el procés participatiu del 9N, es pot consultar a la web Letcatalansvote.org en català, castellà, anglès i francès.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.