Càrrecs electes catalans denuncien l'Estat pel 9N a organismes internacionals


  • Comparteix:

Més d'un centenar de càrrecs electes d'institucions de Catalunya, de les Corts espanyoles i del Parlament Europeu han presentat i signat aquest dimecres una denúncia política contra el govern espanyol per posar pals a les rodes al 9N. El text s'ha dirigit a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, la Comissió Europea i l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE). Entre els signants, hi ha l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa. La ciutadania podrà signar el mateix text el 9N als punts de participació.

El document, que s'ha llegit en català, castellà, anglès, francès i alemany, sol·licita a aquests organismes que portin a terme 'les actuacions necessàries per garantir que els ciutadans de Catalunya decideixin el seu futur polític' i denuncia que l'Estat espanyol és el responsable de vulnerar el dret del poble català d'exercir la democràcia a través d'una consulta. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha manifestat en declaracions a La Xarxa que cal defensar la llibertat d'expressió, un dret fonamental dels ciutadans.

Mercè Conesa

Estem parlant d'una reivindicació de drets fonamentals. Els càrrecs electes estem representant les demandes de la ciutadania.


El text constata que per 'raons de legitimitat democràtica' Catalunya té caràcter de 'subjecte polític i jurídic sobirà' i que, com a tal, es reconeix a si mateix el dret a decidir el seu futur polític. En aquest punt, la denúncia recorda que Catalunya, al llarg de la història, ha manifestat i exercit democràticament la voluntat d'autogovernar-se.

També cita els drets històrics del poble català, en la seves institucions seculars i en la tradició jurídica catalana. El document fa referència a l'Estatut que va aprovar el Parlament el 2005 i relata que el Tribunal Constitucional (TC) va 'modificar-lo substancialment' evidenciant la seva 'politització'. Des d'aleshores, segons la denúncia, Catalunya es regeix per un Estatut que no és el que van aprovar els ciutadans.

El 9N, data per signar
Els més d'un centenar de càrrecs electes presents a l'acte del Parlament han signat un per un el text fent constar també el nom i cognoms, el DNI, codi postal i càrrec. Divendres està previst que la denúncia es faci extensiva als ajuntaments perquè el puguin signar alcaldes i regidors. Diumenge, els santcugatencs podran subscriure la denúncia en paral·lel al procés participatiu. En aquest sentit, Conesa ha insistit que a Sant Cugat tot el dispositiu estarà preparat per garantir la llibertat d'expressió dels ciutadans.

Mercè Conesa

Sant Cugat està preparat. Tot està a punt perquè els ciutadans puguin exercir el seu dret de participació.


L'acte del Parlament ha posat el punt final amb la lectura d'un fragment del text que Pau Casals va pronunciar davant les Nacions Unides el 1971, quan va rebre la Medalla de la Pau, i amb el Cant dels Segadors.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.