Els partits creuen que Mas trasllada la pressió a Junqueras amb el seu full de ruta


  • Comparteix:

Artur Mas en un moment de la presentació del seu full de ruta cap a la independència / Foto: ACN

Artur Mas en un moment de la presentació del seu full de ruta cap a la independència / Foto: ACN

Els representants dels partits locals coincideixen en què la pilota està a la teulada d'Oriol Junqueras, una vegada presentada la proposta de full de ruta cap a la independència d'Artur Mas. CiU lloa la decisió del president, que considera 'a l'alçada del repte històric'. ERC promet ser generosa a l'hora de negociar la seva proposta amb la de Mas. El PSC, el PP, lCV i la CUP temen que l'horitzó de 18 mesos plantejat pel president congeli els problemes socials del país.

La tertúlia 'El Gall del Monestir' de Cugat.cat ha analitzat aquest dimecres el full de ruta d'Artur Mas amb els representants locals dels partits polítics. El president ha proposat una llista cívica i transversal com a condició per avançar les eleccions. El seu calendari preveu arribar a la independència en 18 mesos. Els partits creuen que l'estratègia de Mas trasllada la pressió al líder d'ERC, Oriol Junqueras.

El regidor de CiU Jordi Puigneró creu que la proposta del president és 'un acte de generositat' que posa els interessos del país per davant dels partits polítics. Puigneró assegura que es tracta d'una decisió valenta 'a l'alçada del repte històric' que suposa el camí cap a la independència.

Jordi Puigneró

El president va fer un acte de generositat i va posar per davant els interessos del país. Davant d'aquest repte calen decisions valentes i sumar.


L'alcaldable d'ERC, Mireia Ingla, absent a la tertúlia perquè no té representació al ple, ha admès per via telefònica que, després de les paraules de Mas, el seu partit entra en un període de reflexió fins que dimarts que ve Junqueras presenti la seva proposta. Els republicans prometen diàleg i generositat a l'hora de fer compatibles el seu full de ruta i el d'Artur Mas.

Mireia Ingla

Hem de veure com es compagina la nostra proposta amb la de Mas. Si una cosa hem demostrat és generositat. S'obre un període de diàleg.


El regidor del PSC Pere Soler critica la manca d'autocrítica del president i la pobresa de contingut del seu discurs. El socialista recorda que el seu partit s'ha ofert a donar suport als pressupostos per poder acabar la legislatura i manté la seva proposta d'estat federal.

Pere Soler

El discurs del president va ser monotemàtic i pobre de contingut. No va mostrar cap proposta per fer front a la crisi i per ajudar la gent que ho està passant malament.


El regidor del PP Álvaro Benejam nega que la independència pugui ser una sortida de la crisi i acusa CiU de deixar de banda els seus deures com a govern. Benejam considera que els catalans tenen altres prioritats a la independència que no s'estan atenent.

Álvaro Benejam

El problema és identificar l'interès general amb la independència. Hi ha molts altres interessos que no s'estan gestionant i que existeixen.


La coordinadora d'ICV Roser Casamitjana reconeix sentir-se neguitosa pels dubtes que li genera l'horitzó de 18 mesos plantejat pel president. Casamitjana tem que moltes necessitats dels ciutadans quedaran descobertes i desconfia del 'govern de tecnòcrates' que proposa Mas. L'ecosocialista considera que tot aquell que no entri en aquest full de ruta passarà 'a formar part dels dolents de la pel·lícula'.

Roser Casamitjana

En aquests moments la pilota està a la teulada d'ERC. Només calia veure la cara de Marta Rovira i Oriol Junqueras. Estic neguitosa de pensar en què farem aquests 18 mesos.


El regidor de la CUP Ignasi Bea valora que el president hagi mostrar les seves cartes però destaca la necessitat d'una llista unitària que qüestioni més temes socials. Bea recorda que el govern no pot congelar la realitat social durant 18 mesos.

Ignasi Bea

El més positiu és que hi ha una proposta en concret i que s'han mostrat les cartes. Fa falta una llista unitària que qüestioni l'statu quo i aquesta llista no compleix aquest requisits.


L'alcaldable de Ciutadans, Aldo Ciprián, ha rebutjat fer declaracions a Cugat.cat sobre el full de ruta de Mas.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.