Vistiplau definitiu del ple municipal als pressupostos de l'any vinent


  • Comparteix:

Els comptes aprovats són per al 2015

Els comptes aprovats són per al 2015

Els pressupostos i les ordenances fiscals del 2015 han rebut el vistiplau definitiu del ple, amb l'únic vot favorable de l'equip de govern. Els comptes del 2015 seran de 96,6 milions d'euros, un 1,1% més que enguany, i més de 14 milions es dedicaran a polítiques d'atenció a la persona. Els números recullen una lleugera rebaixa de la pressió fiscal amb un descens del 0,5% de mitjana en el rebut de l'IBI. Els partits de l'oposició no han donat suport a la proposta de l'equip de govern.

ESCOLTA-HO

Despesa ordinària
La partida d'atenció a les persones serà la més elevada de la història, amb 14,1 milions, un 40% més que la xifra d'inici de mandat. Aquests milions es divideixen, bàsicament, entre els apartats de 'Ciutat educadora' (5,8 milions) 'Cohesió i justícia social' (4,6) i 'Foment de l'ocupabilitat' (1,1).

A la despesa ordinària, hi ha els 510.000 euros addicionals que s'aportaran al Patronat Municipal d'Educació per suplir la retirada de subvencions per part de la Generalitat. A més, es reforcen les beques menjador amb un 20% més de la dotació, que se situa per sobre dels 600.000 euros.

Inversió
Hi haurà 16,7 milions per invertir l'any vinent, un 24% menys que enguany. La reducció es deu a la legislació estatal, que no permet als consistoris que l'import de nou endeutament superi el que està previst amortitzar durant l'any per molt que hi hagi creixement en els ingressos de la ciutat.

Pressió fiscal
Hi haurà una rebaixa d'un 0,5% del rebut de l'IBI de mitjana gràcies a 'la millora dels indicadors econòmics de la ciutat'. Per aconseguir-la, es reduirà el tipus impositiu del 0,46 al 0,43. En paral·lel, les taxes municipals i els preus públics es congelen d'acord amb la previsió de l'IPC de Catalunya. La pràctica totalitat dels preus públics es mantindrà igual, tot i que s'incorporarà un descompte del 20% en les activitats del Museu de Sant Cugat als titulars de la targeta T-Jove i un 35% de descompte als menors de 18 anys en els preus de les pistes poliesportives descobertes.

El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha defensat les bases dels darrers comptes del mandat.

Carles Brugarolas

Incrementa l'atenció a les persones i hi ha una lleu rebaixa de la pressió fiscal.


L'equip de govern ha rebut un total de 65 al·legacions a les ordenances fiscals que va aprovar inicialment l'octubre. D’aquestes, només 25 es poden valorar, segons el govern local, ja que la resta són contràries a la normativa o no tenen res a veure amb les ordenances fiscals. De les 25 al·legacions, finalment l’equip de govern n'ha estimat total o parcialment sis. D'aquestes, només una té contingut ja que les cinc restants ja s'havien estimat el 2014. Aquesta nova al·legació ha estat presentada per l'Associació Sant Cugat Empresarial (ASCE)

El posicionament de l'oposició
Els partits que no formen part del govern han votat en contra dels comptes després que la immensa majoria de les seves propostes i al·legacions hagin estat rebutjades. D'aquesta manera, les formacions han mantingut el posicionament que van tenir en l'aprovació inicial dels números.

El PP havia proposat reduir el tipus impositiu de l'IBI i incrementar les bonficacions d'aquest impost a les famílies nombroses en diversos supòsits. Els populars també havien reclamat més ajuts per a Càritas i Creu Roja. A més, el regidor Álvaro Benejam ha criticat que no s'aposti per una reducció de l'endeutament.

Álvaro Benejam

Volíem més recursos per rebaixar el deute de l'Ajuntament.


El PSC ha vist com les 88 propostes presentades als comptes han quedat en no-res. Es tractava d'un paquet de mesures en inversions, organització i eficàcia-eficiència. També ha criticat que l'equip de govern no aposti per la tarifació social com municipis de l'entorn com Terrassa. El portaveu socialista, Ferran Villaseñor, ha resumit algunes de les seves propostes.

Ferran Villaseñor

Proposàvem el projecte 'Barris a punt', un pressupost per a mocions aprovades, altres propostes per als barris...


ICV-EUiA ha lamentat que no s'hagi inclòs una nova partida de contingència social de 350.000 euros i que no hi hagi hagut més diners per a la partida del Servei d'Ocupació Municipal. Els ecosocialistes també hi han trobat a faltar una línia de subvencions per ajudar persones necessitades en el pagament de l'IBI. El portaveu ecosocialista, Joan Calderon, ha defensat que calien més diners per a la partida de tecnologia.

Joan Calderon

Defensem un increment en la partida de tecnologia. Això milloraria la despesa energètica d'alguns edificis.


La CUP no ha donat suport als comptes perquè no li agrada el model de ciutat, per la reducció de la pressió fiscal i per la 'sobredimensionada' part directiva de l'Ajuntament. Els independentistes han defensat aprofitar els pressupostos municipals per recaptar més entre els més rics per fer més polítiques redistributives. El regidor Ignasi Bea ha lamentat que no s'aposti per la creació d'un carnet de renda a Sant Cugat per facilitar la tarifació social i l'establiment de trams per a l'IBI.

Ignasi Bea

És cert que hi ha dificultats de gestió, però els costos de gestió seran inferiors a allò que obtindríem.


Els pressupostos aprovats aquest dilluns són els darrers del mandat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.