El Síndic reclama a l'AMB que assumeixi les expropiacions de zones verdes


Temes relacionats

Els ajuntaments afectats per zones verdes demanen compensacions a l'AMB (12/jul/14)


  • Comparteix:

El Síndic es posa al costat dels ajuntaments

El Síndic es posa al costat dels ajuntaments

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, reclama a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que assumeixi les indemnitzacions de les expropiacions dels terrenys qualificats com a parcs urbans al PGM de 1976, les conegudes com zones verdes. Aquesta intervenció arriba després de la queixa de diversos ajuntaments de la zona, entre ells el de Sant Cugat, que fa pocs mesos van exposar que no podien fer-se càrrec de les indemnitzacions corresponents.

Fa uns mesos, l'Ajuntament va mantenir una reunió amb representants de l'AMB i la conselleria de Territori i Sostenibilitat, una trobada arbitrada pel Síndic en què l'equip de govern exposava que calien ajudes i compensacions per fer front a les expropiacions, que provenen de l'execució del PGM del 1976.

Sant Cugat és un dels municipis més afectats. Amb la seva aprovació, es van repartir els terrenys entre els diferents municipis que formen l'AMB. Moltes de les zones en qüestió s'ubiquen ara en propietats privades, els propietaris de les quals reclamen als ajuntaments l'expropiació perquè es destinin a l'ús previst. El problema rau en el fet que molts d'aquests espais no poden ser utilitzats com a zona verda pública perquè són barrancs i terrenys abruptes.

En el cas del municipi, l'Ajuntament ha de fer front al pagament, aproximat, d'uns 40 milions d'euros en concepte d'expropiacions de zones verdes. En principi, la moratòria aprovada per la Generalitat per aturar les expropiacions finalitza el 31 de desembre, amb la qual cosa l'any vinent aquestes administracions podrien haver de fer front a aquests pagaments. En aquesta línia, Ribó ha instat l'AMB a prendre una decisió abans d'aquesta data.

És per això que el Síndic es posiciona a favor dels ajuntaments, tement que el fet d'assumir aquesta càrrega econòmica comporti una reducció de les polítiques socials en les administracions locals. De fet, aquestes argumenten que les expropiacions es van fer en benefici del conjunt de localitats de l'AMB, i és per això que hauria de ser ella qui assumeixi l'import, un argument que el Síndic comparteix. Ribó ha proposat a l'AMB que reconsideri la requalificació dels terrenys o que es faci càrrec dels pagaments.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pere Casajoana, ha celebrat el posicionament del Síndic de Greuges i ha recordat que Sant Cugat pateix 'un greuge comparatiu' pel fet d'haver d'assumir aquestes compensacions econòmiques.

Pere Casajoana

El fet d'haver d'assumir aquestes expropiacions causa un greuge comparatiu als ciutadans. Aquesta controvèrsia va ser iniciada per l'AMB i creiem que és ella qui ha de pagar.


Els altres municipis afectats per aquestes expropiacions són Montcada i Reixac, també al Vallès Occidental, i Sant Just Desvern i Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.