La Xarxa d'Inclusió per als barris del Monestir i Sant Francesc ja està en marxa


Temes relacionats

Les associacions del Centre-Est mouen fitxa per unir-se en una federació veïnal (23/oct/14)


  • Comparteix:

Un moment de la sessió del consell de barri d'aquest dimecres

Un moment de la sessió del consell de barri d'aquest dimecres

Combatre l'atur, la pobresa energètica i l'exclusió social són els eixos principals de la Xarxa d'Inclusió per als barris de Sant Francesc i el Monestir, que es constituirà formalment el 22 de gener tot i que ja està en funcionament. El projecte, que s'ha presentat aquest dimecres en una sessió extraordinària del consell de barri Centre-Est, està impulsat des de l'àrea de Serveis Socials del consistori, diverses entitats d'aquesta zona i prop de 250 persones vinculades a aquestes associacions.

Tal com va explicar Cugat.cat, les associacions de veïns del Barri del Monestir, Centre-Est, la Missió Evangèlica i el Casal Gigal, entre d'altres, uniran forces sota el paraigua d'aquesta Xarxa amb l'objectiu de fer més fortes les seves reivindicacions i, especialment, lluitar contra l'exclusió social. Tot plegat de la mà de l'àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament, amb la qual fa mesos que aquestes entitats treballen per establir una diagnosi acurada de les necessitats del barri.

Entrevistes en profunditat i tallers participatius han servit per concloure que al barri del Monestir i Sant Francesc, els més poblats del municipi, calen mesures per combatre l'exclusió i garantir unes mínimes condicions per viure-hi. Tot i que la constitució oficial tindrà lloc a finals de gener, la Xarxa ja treballa en alguns projectes. A l'estiu, per exemple, una trentena de nens va poder marxar de colònies durant uns dies. L'espai de Nadal que hi haurà a la plaça d'en Coll durant aquestes festes també és producte del treball d'aquesta federació social. També s'han fet accions per eradicar la pobresa energètica i oferir una renda bàsica als més necessitats, tot i que el gruix d'accions arribaran al 2015.

L'objectiu de mancomunar els serveis d'aquestes entitats és arribar a més gent del barri, especialment aquella que més ho necessita, i fomentar-ne la participació. Tot i així, les associacions que en formen part confien també que sigui una manera d'enfortir cadascuna d'elles per separat, tal com ha explicat la coordinadora social del Casal Gilgal Rebeca Galán. La membre d'aquesta entitat ha destacat l'acostament que s'ha produït entre les entitats gràcies a aquest projecte.

Rebeca Galán

S'ha generat molta empatia. Ens coneixem i ens respectem. Gràcies a la Xarxa, ens ajuntem i parlem sobre què podem fer per millorar el barri.


De la seva banda, la tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, ha posat en valor aquesta iniciativa perquè facilita que el teixit associatiu arribi allà on no ho pot fer l'Ajuntament.

Susanna Pellicer

Pel tipus de barri i pel nombre d'associacions que hi ha hem vist que té molt potencial. L'hem d'aprofitar.


Creu Roja i Càritas també formen part del projecte. La sessió d'aquest dimecres ha tingut la participació d'una quinzena de persones. Entre elles hi havia representants de diverses entitats de la zona, que han posat en valor la Xarxa i han proposat que potenciï el coneixement per part dels veïns sobre les bonificacions de l'Ajuntament pel que fa a l'IBI. A més, cal tenir en compte que la Xarxa s'inclou en les accions del Pla d'Inclusió Social, aprovat a principis d'aquest any.

La propera sessió del consell de barri Centre-Est tindrà lloc durant el primer trimestre del 2015, amb data encara per determinar, i serà de caire ordinari.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.