Els partits defensen el caràcter local de les municipals davant el 27S


  • Comparteix:

Mas, durant la compareixença / Foto: ACN

Mas, durant la compareixença / Foto: ACN

Els partits locals amb presència al Parlament defensen el caràcter local de les eleccions municipals del maig davant l'avançament dels comicis nacionals al 27 de setembre anunciat aquest dimecres. CiU, ERC i la CUP s'han desmarcat de l'aplicació d'un full de ruta compartit a àmbit local i, igual que la resta de formacions, aposten pels respectius projectes per a Sant Cugat més enllà de les dinàmiques nacionals.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat els catalans el 27 de setembre, arran d'un acord amb ERC i les entitats sobiranistes, en uns comicis amb llistes separades i un 'full de ruta acordat' amb relació a la transició nacional. En les compareixences posteriors a l'acord, Mas i Junqueras han assegurat que les dues formacions prioritzaran el pacte postelectorals a les municipals.

El copresident de CiU, Joan Maria Terribas, ha valorat l'acord assolit al Palau de la Generalitat i ha apuntat que 'quan en aquest país ens unim, fem les coses bé'. Sobre el full de ruta compartit en l'escenari de les municipals, Terribas s'ha mostrat rotund en afirmar que a Sant Cugat aplicar aquesta lògica 'està fora de lloc' i que a la ciutat cada partit té el seu projecte.

Joan Maria Terribas

En l'àmbit nacional sí que es poden trobar acords. No cal ser mimètic en el tema municipal. No tindria sentit presentar-nos tots amb la mateixa columna vertebral en el programa electoral.


La presidenta i alcaldable d'ERC, Mireia Ingla, ha afirmat que després de l'anunci de Mas 'serà més fàcil treballar per la independència'. Ingla considera que no s'han de barrejar les eleccions nacionals amb les municipals, de les qual diu que ERC té un projecte en què treballa des de fa temps.

Mireia Ingla

ERC presentarà a les municipals un projecte de ciutat. Les ciutats han d'estar governades per fer-les millor perquè són la base del país que construirem.


Des del PSC, el regidor Pere Soler s'ha mostrat ferm a defensar la identitat santcugatenca de les eleccions municipals i considera que seria un error deixar-se emportar per les proclames del debat nacional. Soler creu que s'ha de deixar que el Parlament 'estableixi les seves pròpies dinàmiques'.

Pere Soler

Reclamem que es pugui parlar de barris, de persones i de ciutat. Seria un error entrar en una campanya a àmbit local amb temes nacionals.


El president del PP i alcaldable, Jordi Carreras, ha criticat que el govern de Mas hagi estat més pendent de l'avançament electoral i del procés que de treballar pel país. En clau local, Carreras està segur que l'adopció d'un full de ruta compartit pels partits sobiranistes beneficiarà el PP.

Jordi Carreras

CiU ha governat manipulant l'Ajuntament pels interessos d'uns pocs. I això els ha de perjudicar per poc que els ciutadans prenguin consciència.


La coordinadora i alcaldable per ICV, Roser Casamitjana, ha afirmat que el debat local sobre un full de ruta comú en clau sobiranista encara no s'ha donat, però que el seu partit 'escoltarà'. Casamitjana ha fet una proclama a favor del caràcter democràtic de concórrer amb llistes separades.

Roser Casamitjana

Imposar uns determinats criteris per a una llista és antidemocràtic. Cadascú ha de defensar els seus projectes, la seva ideologia. És inherent en la democràcia.


El nou coordinador local de Ciutadans (C's), Sergio Blázquez, s'ha mostrat convençut que les eleccions anticipades són una bona eina per canviar el futur de Catalunya. També ha destacat que no és bo que tinguin un caràcter plebiscitari i assegura que el projecte independentista de CiU està esgotat.

Sergio Blázquez

No compartim el caràcter de les eleccions plebiscitàries. Creiem que el projecte independentista de CiU està esgotat. Confiem a oferir un govern que estigui a l'alçada dels ciutadans.


Blázquez també ha insistit que la seva formació plantejarà les eleccions locals del maig en clau santcugatenca, centrant-se en propostes per al municipi.

De la seva banda, el regidor de la CUP Ignasi Bea descarta que les eleccions anticipades influeixin en l'elaboració dels programes electorals a Sant Cugat. Bea ha subratllat que el model que defensen per a la ciutat és totalment rupturista.

Ignasi Bea

Les municipals són diferents. Sant Cugat és un gran exemple. Aquí l'esquerra independentista defensa un model totalment alternatiu.


Bea també ha afegit que l'avançament electoral arriba tard i que els catalans volen votar ja.

D'altra banda, l'acord que ha presentat el president de la Generalitat també ha tingut el suport l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. El coordinador local de l'ANC, Manel Porta, ha subratllat que en els propers mesos cal construir 'estructures d'estat' per consolidar el procés.

Manel Porta

No serà un temps perdut. S'avançarà en la construcció d'estructures d'estat.


Porta creu que el fet que aquests comicis tinguin lloc després de les municipals pot suposar un moment 'delicat' per a les forces sobiranistes locals, però confia que no passi res greu a banda de les disputes que es poden esperar. Sobre aquesta circumstància, la presidenta d'Òmnium, Maria Rosa Caballé, ha desvinculat les eleccions catalanes de les municipals. Caballé ha reconegut que 'a alguns ens hauria agradat que les eleccions fossin abans' però ha posat en valor el consens que genera l'acord entre diversos sectors.

Maria Rosa Caballé

No crec que puguin influir les eleccions a Sant Cugat. Cada partit té molt clar fins a on vol arribar.


Artur Mas ha escollit aquesta data, tot just un any després que ell mateix signés el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre. El primer dia de campanya electoral serà l'Onze de Setembre. També ha anunciat que el govern i ERC reafirmen l'acord de legislatura signat fa dos anys i reactivaran les converses en els properes dies per aprovar els pressupostos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.