Llum verda per iniciar els tràmits per construir una escola d'educació especial


  • Comparteix:

El centre anirà ubicat al costat de l'escola Turó de Can Mates al carrer de Josep Irla / Foto: Google Maps

El centre anirà ubicat al costat de l'escola Turó de Can Mates al carrer de Josep Irla / Foto: Google Maps

El ple municipal ha aprovat aquest dilluns els primers tràmits urbanístics per construir la primera escola d'educació especial a Sant Cugat. El centre s'ubicarà al costat de l'escola Turó de Can Mates en una parcel·la de propietat municipal, tal com preveu el Pla d'Equipaments. Una vegada el planejament sigui vigent en aquest sòl públic, el consistori farà una cessió de llarga durada d'aquests terrenys a una institució educativa amb concert amb el departament d'Ensenyament de la Generalitat perquè construeixi i gestioni l'equipament. La proposta ha rebut els vots a favor de CiU i el regidor no adscrit, i l'abstenció de la resta de grups.

ESCOLTA-HO

Està previst que la nova escola, que s'ubicarà en una parcel·la de 6.200 metres quadrats del carrer de Josep Irla, sigui un centre de 10 unitats amb una estructura de planta baixa més un pis com a màxim. El consistori farà una cessió d'aquests terrenys de manera que una entitat amb concert amb la Generalitat construeixi l'equipament. L'objectiu és que el nou centre entri a formar part del Servei Públic d'Educació i es puguin escolaritzar tots els infants i joves que acreditin les necessitats per fer-ho.

De fet, està previst que l'escola ofereixi escolarització corresponent a les edats del cicle de parvulari i de l'ensenyament bàsic. A banda, també podrà oferir, a partir de 16 anys, programes adaptats a l'alumnat amb possibilitats d'integració social o laboral i programes de formació per a la transició a la vida adulta. Aquests programes, que estan encaminats a facilitar el desenvolupament de l'autonomia personal i la integració social, tenen una durada de dos anys, ampliable a tres. En qualsevol cas, el límit d'edat d'escolarització a l'escola d'educació especial serà de 20 anys.

També s'està estudiant la possibilitat que l'escola pugui oferir activitats de lleure, programes educatius complementaris, activitats de vacances i programes que facilitin el descans dels cuidadors.

La proposta ha rebut el suport de CiU i el regidor no adscrit, i l'abstenció de la resta de formacions. El regidor del PSC Pere Soler ha considerat aquest posicionament en coherència amb l'oposició del seu partit per la concertació de la gestió del servei. Un posicionament que 'barreja conceptes', segons el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pere Casajoana.

P. Soler/P.Casajoana

Creiem que aquest és un servei que no hauria de ser concertat ni en la construcció ni en la concessió. / Vostè barreja naps i cols. Una cosa és la gestió i l'altra, la tramitació urbanística.


Actualment, els infants i joves amb necessitats educatives especials han de recórrer a centres ubicats fora de Sant Cugat, ja sigui al Vallès Occidental o a Barcelona, perquè no hi ha cap centre d'aquestes característiques al municipi. L'Ajuntament té comptabilitzat que a la ciutat hi ha 150 persones d'entre zero i 15 anys amb algun tipus de discapacitat, una xifra que representa el 5,67% de la població total de persones amb discapacitat a Sant Cugat.

En els propers mesos i paral·lelament als procediments urbanístics, es desenvoluparan les bases del concurs que hauran de regir la licitació del terreny per a la construcció del centre educatiu, un projecte pel qual diverses entitats educatives ja han mostrat interès, segons el consistori.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.