Els grups refermen davant el PP el català com a llengua vehicular a les escoles


Temes relacionats

El mandat judicial del Santa Isabel centra l'audiència del ple (16/feb/15)

El govern rebutja que el Santa Isabel hagi de fer un 25% de les classes en castellà ( 9/feb/15)

Que algú m'ho expliqui, si us plau! ( 8/feb/15)

L'escola Santa Isabel acata amb resignació el 25% de classes en castellà ( 7/feb/15)

El Santa Isabel vol fer les matemàtiques en castellà per acontentar el TSJC ( 6/feb/15)

El TSJC obliga l'escola Santa Isabel a fer el 25% de classes de P4 i 3r en castellà ( 5/feb/15)


  • Comparteix:

El PP defensa el dret a decidir la llengua vehicular a l'escola / Foto: Santcugat.cat

El PP defensa el dret a decidir la llengua vehicular a l'escola / Foto: Santcugat.cat

Tots els grups municipals han defensat el sistema d'immersió lingüística de les escoles i han plantat cara al PP per tombar la seva moció de garantir el dret de l'escolarització en castellà als centres educatius de la ciutat. La moció ha arribat després que el TSJC hagi emès un mandat judicial cautelar que obliga l'escola concertada Santa Isabel a impartir un 25% de les classes de P4 i tercer de primària en castellà arran de la denúncia d'una família que demanava l'escolarització en aquesta llengua.



ESCOLTA-HO

La proposta que ha portat al ple el PP demanava instar la Generalitat a fer les accions necessàries per garantir de manera efectiva el dret dels pares a escolaritzar els seus fills 'en la llengua cooficial'. Al seu text, els populars consideren que a Sant Cugat no existeix l'accés a una educació pública en castellà com a llengua vehicular i que moltes famílies desconeixen el dret que tenen de poder escolaritzar els fills en aquesta llengua.

La regidora del PP, Maria Dolors Domènech, ha carregat contra aquells, com la CUP ha dit, que aposten pel 'monolingüisme' del català que contribueix a reduir el domini dels alumnes de la llengua castellana. Domènech ha comparat la immersió lingüística amb l'època franquista.

M. Dolors Domènech

Estan imposant als pares que només els seus fills rebin l'ensenyament en català. Saben el que suposa per al Santa Isabel ensenyar en castellà? Una assignatura més.


El PSC es mostra a favor del model actual d'immersió però ha demanat abandonar ja l'etern debat lingüístic i centrar-se en la qualitat de l'escola pública. La CUP ha esgrimit que la moció del PP busca 'la divisió al país entre catalano i castellanoparlants'. Des d'ICV, la seva regidora Roser Casamitjana ha donat suport al centre i a totes les famílies i ha reivindicat el model d'immersió lingüística.

Roser Casamitjana

És un tipus d'ensenyament que ha donat els seus resultats en quant a resultats. Donem suport al centre, a les famílies, infants, incloent als dos nens de la família denunciant.


De fet, Casamitjana ha recordat que la direcció del centre ja ha decidit acatar les exigències del TSJC. L'escola presentarà a l'alt tribunal que el grup de 3r de primària passi a fer les matemàtiques en castellà i el de P4 ho farà a les classes de psicomotricitat, comunicació, entorn i coneixement d'un mateix. En total, els alumnes afectats passaran a fer set hores i mitja a la setmana en castellà.

Des de CiU, l'equip de govern ha tornat a exposar que el domini de les dues llengües que tenen els alumnes de la ciutat està per sobre de la mitjana catalana i ha criticat de nou la LOMCE per atacar 'l'autonomia de les escoles'.

El regidor no adscrit, Bruno de Salvador, ha demanat més sensibilitat de l'alcaldessa cap a les famílies que demanen l'escolarització en castellà, tal com ha reclamat l'Assemblea a favor de l'escola bilingüe a l'audiència pública. Un espai de participació en què la coordinadora d'AMPA ha mostrat el seu suport a l'escola Santa Isabel i ha anunciat la solidaritat de sis AMPA més de la ciutat.

La decisió del TSJC afecta un total de vuit escoles de Catalunya.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.