Particulars i entitats reben una nova remesa de 'papers de Salamanca'


Temes relacionats

Mascarell recorre el retorn dels 'papers de Salamanca' a l'Audiència Nacional (30/gen/15)

L'Estat espanyol envia una remesa incompleta dels 'papers de Salamanca' ( 4/des/14)

El govern espanyol exigirà a la Generalitat els papers de Salamanca sense propietari (20/ago/14)

Tots els grups, menys el PP, reclamen el retorn dels documents municipals (17/feb/14)


  • Comparteix:

Onze fons privats de particulars i entitats han rebut aquest dijous una nova tongada de 'papers de Salamanca', formada per desenes de milers de documents i fotografies confiscades pel franquisme. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha fet entrega d'aquest material i ha qualificat la restitució com un acte de dignitat i reafirmació democràtica.

Els documents retornats van arribar en la darrera remesa provinent de Salamanca, que contenia 235 capses de documentació textual, 359 llibres, 10 cartells, tres mapes i quatre banderes. Gran part d'aquesta entrega pertany a 11 fons privats i d'entitats que ja s'havien identificat al 2012, quan es van entregar els primers 'papers de Salamanca' de particulars als seus propietaris legítims i hereus legals.

Entre els fons que s'han restituït, hi ha els de partits polítics com el PSUC i ERC, sindicats com la UGT i la CNT, institucions com el Centro Asturiano de Barcelona i el Centre Autonomista de Dependents del Comerç o de la Indústria (CADCI), i els fons particulars de Pau Romeva, Nicolás Capo, Antoni Xirau i Antoni Rovira i Virgili.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assegura que encara 'queda molta feina a fer' i avisa que no desistiran fins que no arribi tota la documentació a les mans dels seus propietaris.

Ferran Mascarell

Retornar aquest material és un gest de consciència democràtica. Aquests documents no haurien d'haver sortir de casa seva.


El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, creu que és un dia molt important per a tota la gent que va patir l'espoli del règim franquista.

Josep Maria Sans i Travé

Per a nosaltres aquest acte és la reparació d'un greuge que va patir aquest país.


Fa just un any l'Ajuntament va exigir al ministeri espanyol de Cultura els documents de l'arxiu municipal que van ser requisats per les tropes franquistes. Tots els grups polítics del consistori, excepte el PP, van donar suport a la moció, que trobava 'injustificable' que aquests papers encara no hagin retornat al seu legítim propietari.

El regidor de Cultura, Xavier Escura, assegura que hi ha constància de l'existència d'uns documents de l'ajuntament republicà a la ciutat i espera poder recuperar-los aviat.

Xavier Escura

Que a hores d'ara encara estiguem reclamant els 'papers de Salamanca' és una constatació que la transició democràtica encara no ha acabat del tot.


Des que es va aprovar la Llei de Restauració (2005), l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ha rebut sis trameses de documentació confiscada procedent del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. Mascarell ha recordat que encara falta documentació per retornar a Catalunya i ha demanat al govern de l'Estat espanyol que deixi de posar traves al procés de restitució.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.