El ple rebutja la Lomce per 'retrògrada, recentralitzadora i inútil'


Temes relacionats

Els grups refermen davant el PP el català com a llengua vehicular a les escoles (16/feb/15)

El ple demana la retirada de la Lomce i la dimissió de Wert (17/jun/13)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una escola / Foto: Escola Sant Isabel

Imatge d'arxiu d'una escola / Foto: Escola Sant Isabel

El ple municipal ha manifestat aquest dilluns el rebuig a la nova Llei estatal d'Educació (Lomce) en considerar que proposa una 'contrareforma educativa retrògrada, recentralitzadora i inútil'. L'acord, impulsat per CiU, ICV-EUiA i la CUP i amb els vots a favor del PSC, també estableix el suport de l'Ajuntament a la comunitat educativa del municipi en aquelles accions reivindicatives, pacífiques i de projecció aplicativa que tinguin per objectiu garantir l'educació pública, de qualitat i en català.

ESCOLTA-HO

La moció , que adopta un text de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC), també rebutja
aquesta llei perquè, diu, vulnera les competències en matèria d'educació de Catalunya. De fet, el text destaca que l'aprovació de la Lomce suposa, entre d'altres, centralitzar i espanyolitzar el sistema educatiu i atacar el model d'immersió escolar de Catalunya. A més, diu, atempta contra el dret de participació democràtica de famílies, alumnes i professorat , ja que converteix el consell escolar en un òrgan consultiu.

La regidora d'Educació, Esther Salat, ha afegit que es tracta d'una llei invasiva i que el ple vol tancar el mandat amb una defensa rotunda de l'escola pública. Salat diu que el text de la FAPAC rep el suport dels centres educatius.

Esther Salat

Davant una llei que és invasiva, posem de manifest que la Lomce no és una llei que busca la millora de l'educació.


El PSC, tot i votar-hi a favor, no ha subscrit el text per qüestions de forma i perquè entèn com a incoherent el suport de CiU quan, diu, la federació fa una clara defensa de 'l'escola privada'. ICV-EUiA ha lamentat la instrumentalització que, afirma, fa el PP de l'educació pública, mentre que la CUP ha apuntat que espera que no es repeteixin capítols com el de l'escola Santa Isabel on les línies de P4 i tercer de primària estan obligats, per mandat judicial, a fer el 25% de les hores lectives en castellà.

Els vots contraris han arribat de la mà del regidor no adscrit Bruno de Salvador, que ha titllat el text de 'demagògic' i 'ple de falsedats', i del PP. La seva regidora, Maria Dolors Domènech, s'ha referit a 'l'espanyolització' que fa la Lomce, segons els proposants, i ha afirmat que obviar Espanya és impedir el creixement dels alumnes en coneixements educatius.

Maria Dolors Domènec

És molt greu ensenyar als nanos ensenyar història i geografia d'Espanya? Els joves em diuen que veuen 'El temps' a la tele per aprendre les ciutats espanyoles.


De la mateixa manera, la moció critica la Lomce per obrir la porta a la selecció prematura entre els alumnes i a la privatització de l'educació pública, a més, que recupera l'obligació de triar entre l'assignatura de religió catòlica i la de valors socials i cívics.

El ple de juny de 2013 ja va aprovar amb els vots de tots els partits, tret del PP, una petició de retirada de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce).



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.