Les ordenances superen el primer tràmit a l'espera de la negociació amb l'oposició


  • Comparteix:

El debat ha tingut lloc al ple d'aquest dilluns

El debat ha tingut lloc al ple d'aquest dilluns

Les ordenances fiscals de l'any vinent han superat l'aprovació provisional aquest dilluns al ple amb l'abstenció dels partits de l'oposició. El govern municipal proposa que el rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) s'abarateixi un 2,16% de mitjana en els pressupostos de l'any vinent, el que equivaldria a deixar d'ingressar un milió d'euros. L'oposició ha rebut la proposta amb diversitat d'opinions i treballarà les al·legacions.

ESCOLTA-HO

Les ordenances recullen la rebaixa del rebut de l'IBI per al 2016 després del descens mitjà del 0,5% d'enguany. L'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, les conegudes plusvàlues, tindria un abaratiment del 18% per a la ciutadania. Si la mesura prospera, qui vulgui vendre una propietat tindrà menys càrrega fiscal si s'endarrereix l'operació fins després de l'1 de gener. La rebaixa de les plusvàlues i la de l'IBI es deurien en part a la moció que es va aprovar al ple sobre el coeficient d'actualització del valor cadastral. En paral·lel, el projecte presentat aquest dilluns preveu mantenir congelats la resta de taxes i impostos per a l'exercici vinent.

A diferència del mandat passat, el govern municipal necessita suport de l'oposició per aprovar els comptes municipals perquè no té majoria absoluta. Ara és temps per a la negociació i l'oposició ja ha marcat perfil per a aquestes converses. El tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, estén la mà a la resta de partits.

Carles Brugarolas

Sempre hi ha hagut propostes de l'oposició que han millorat les ordenances.


CUP-PC
Els independentistes organitzaran assemblees obertes per debatre les ordenances i els pressupostos amb la ciutadania. En aquest sentit, la CUP-PC ha anunciat que proposaran la creació d'un carnet de renda per impulsar la tarifació social al municipi.

El regidor de la CUP-PC Ignasi Bea ha remarcat que hi ha marge per recaptar més en IBI a la ciutat.

Ignasi Bea

Hi ha marge amb l'IBI i cal recaptar més. Cal un debat a fons per analitzar a qui li podem demanar més diners i a qui no.


C's
El partit d'Albert Rivera se sent pare de la reducció que es proposa per al rebut de l'IBI, ja que va portar al ple la moció del coeficient d'actualització del valor cadastral. Tot i això, C's assegura que són partidaris d'una reducció del rebut d'un 4% per a l'any vinent i no només del 2,16%.

Segons el regidor Sergio Blázquez, els diners han de ser a la butxaca dels contribuents.

Sergio Blázquez

Els diners que deixem de recaptar, els injectem a la butxaca del ciutadà. És la millor política per crear ocupació.


ERC-MES
Els republicans recorden que el rebut de l'IBI ha augmentat un 200% des de 1995, any de l'última rebaixa de l'impost significativa. De cara a les negociacions amb l'equip de govern, el regidor Ferran Villaseñor diu que treballaran per la tarifació social i altres aspectes de les ordenances fiscals.

Ferran Villaseñor

Cal parlar d'exempcions en la taxa de clavegueram i de la taxa zero per a l'emprenedoria.


ICV-EUiA
Els ecosocialistes han criticat que la proposta d'ordenances fiscals no s'hagi debatut amb el pressupost en el seu conjunt. ICV-EUiA ha defensat la necessitat d'aplicar unes ordenances basades en la progressivitat i en la tarifació social.

El regidor ecosocialista Ramon Gutiérrez ha remarcat que no són partidaris de les rebaixes generalitzades de l'IBI.

Ramon Gutiérrez

Cal evitar aquesta pèrdua d'un milió d'euros en la recaptació de l'IBI.


PSC
El portaveu socialista Pere Soler ha obert la porta a les negociacions amb l'equip de govern amb l'esperança d'incidir en les ordenances.

Pere Soler

Mirarem si podem incidir en l'aprovació definitiva de les ordenances.


PP
Els populars lamenten que en la proposta d'ordenances no s'elimini la taxa de clavegueram. També asseguren que el rebut de l'IBI encara podria rebaixar-se més.

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha advertit que amb l'actual proposta de l'equip de govern es continuarà cobrant les plusvàlues en casos en què es venguin immobles per sota del preu pel qual es van comprar en el seu moment.

Álvaro Benejam

Continuaran pagant la plusvàlua aquells que venguin l'immoble per un valor inferior pel qual el van comprar prèviament.


L'aprovació definitiva de les ordenances passarà pel ple de desembre.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.