Sant Cugat reclama que s'anul·li el procés que va condemnar Companys


  • Comparteix:

Lluís Companys va ser afusellat fa 75 anys per la dictadura franquista

Lluís Companys va ser afusellat fa 75 anys per la dictadura franquista

Sant Cugat demana que s'anul·li el procés que va condemnar l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, a morir executat pel règim franquista ara fa 75 anys. Tots els partits, excepte el PP i C's, han donat suport la moció que ha presentat ERC-MES al ple municipal d'aquest dilluns. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha remarcat que 'Companys va signar un decret que va permetre trets al clatell' mentre que el portaveu de C's, Aldo Ciprián, que la moció és 'una pèrdua de temps per al ple'.

ESCOLTA-HO

La moció insta el govern espanyol a anul·lar la sentència del judici a Companys i a dur a terme totes les actuacions necessàries perquè l'honor del president sigui reparat. La moció també recull que es treballarà perquè el govern espanyol retorni tota la informació sobre Companys requisada per la Gestapo a París el 1940 i que actualment es troba confiscada a l'arxiu d'Àvila.

La portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha remarcat que és una sentència única a Europa.

Mireia Ingla

És l'única sentència d'aquest tipus a un president elegit democràticament a la història d'Europa. A més, és una sentència que a dia d'avui segueix sense declarar-se nul·la.


Les úniques formacions que no han donat suport al text han estat C's i el PP. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha assegurat que Companys no és un fet del qual es pugui estar orgullós i que va ser un error afusellar-lo. Tot i això, Benejam ha carregat contra la figura de Companys.

Álvaro Benejam

Hi va haver morts gràcies a un decret de Companys que va crear el Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya. Això va donar carta blanca a molts assasinats. Van ser sense judicis. Ni sumaris ni de cap tipus. Morts, amb pistola. Trets al clatell.


El portaveu de C's, Aldo Ciprián, no ha entrat a valorar el contingut de la moció i l'ha qualificat de 'dèbat estèril'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.