El govern espanyol atura la LRSAL fins que hi hagi un nou finançament local


  • Comparteix:

Ajuntament de Sant Cugat

Ajuntament de Sant Cugat

El ministeri d'Administracions Públiques espanyol ha informat per carta als alcaldes de l'ajornament de l'aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL). L'Associació Catalana de Municipis i Comarques ha donat a conèixer el contingut de la missiva, que recull que fins que no s'estableixi un nou model de finançament per a les comunitats autònomes i els ens locals se suspenen els preceptes de la LRSAL referents als serveis socials, atenció primària de salut i educació.

El món local català s'ha mostrat majoritàriament en contra de la LRSAL. Més de 850 ajuntaments catalans van presentar conjuntament amb altres municipis de l'Estat un conflicte en defensa de l'autonomia local al Tribunal Constitucional, que el va acceptar a tràmit.

En una entrevista a La Xarxa, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals i adjunt al departament de Governació de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha dit que la notícia que esperen no és un ajornament, com s'ha anunciat ara, sinó una derogació de la llei.

Joaquim Ferrer

La bona notícia seria que aquesta nefasta llei es derogués. Estem contents perquè d'alguna manera dóna la raó a la tesi defensada per la Generalitat i la majoria dels consistoris.


Què proposa la LRSAL?
Amb l'argument de simplificar l'administració i fer-la sostenible, la LRSAL recull que els ajuntaments només podran prestar els serveis marcats per la llei i aquelles competències delegades que estiguin acompanyades de partida pressupostària i no suposin una duplicitat. Per exemple, preveu la retirada competències sobre escoles bressol, centres de música i serveis socials, entre altres. Aquestes competències havien de passar a mans d'altres administracions l'1 de gener, però la transferència ha quedat aturada després de la decisió del govern espanyol.

La majoria absoluta del PP i els vots a favor del Partit Nacionalista Basc (PNB) i la Unió del Poble Navarrès (UPN) van donar el suport a la reforma local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.