Sant Cugat rebutja el decret que grava l'autoconsum energètic


  • Comparteix:

El decret planteja una taxa per als ciutadans que produeixin la seva energia / Foto: Localpres

El decret planteja una taxa per als ciutadans que produeixin la seva energia / Foto: Localpres

Sant Cugat rebutja el decret espanyol que regula l'autoconsum energètic amb una taxa per als ciutadans que produeixin la seva energia i els obliga a demanar permís a les companyies elèctriques per fer una instal·lació d'aquest tipus. L'acord en contra de la mesura sorgeix d'una moció original d'ICV-EUiA a la qual s'han afegit CiU, C's i el PSC, i que ha rebut el vot favorable de la CUP-PC i ERC-MES. El PP hi ha votat en contra.

ESCOLTA-HO

La majoria del ple insta així el govern espanyol a derogar el decret i a 'deixar de subordinar la política energètica als interessos de les grans companyies elèctriques'. El plenari ha reclamat la necessitat de crear 'un veritable decret d'autoconsum amb balanç net' basat en diferents normatives europees on 'aquesta alternativa està plenament vigent i suposa un estímul a la producció distribuïda d'energia neta'.

La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha lloat la ciutadania que aposta per l'autoconsum energètic per la contribució en l'eradicació de la crisi econòmica, ambiental i energètica.

Roser Casamitjana

Ajuda a reduir la crisi energètica, perquè ajuda a reduir la forta demanda exterior del país; l'ambiental, perquè substitueix per energia renovable els combustibles fòssils; i l'econòmica, en augmentar la competitivitat.


CiU i el PSC han expressat la necessitat que el decret es derogui 'com més aviat millor' mentre que la CUP-PC ha assegurat que faran el possible perquè 'mai més ningú torni a passar fred'. Igual que els ecosocialistes, C's i ERC-MES han afirmat que la regulació energètica del PP afavoreix l'oligopoli del sector.

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha defensat que la mesura afavoreix, precisament, els petits productors i grava aquells que volen obtenir benefici amb la venda d'energia a la xarxa elèctrica general. Benejam ha afirmat que és necessari establir una regulació en l'autoconsum per evitar 'una disfunció' del sistema.

Álvaro Benejam

Si deixem que això es faci com cadascú vulgui, el sistema tindria seriosos problemes per sobreviure.


La moció aprovada també preveu enviar els acords a les entitats municipalistes i al departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.