L'Europa dels 25 s'ha de consolidar com una potència alternativa a l'hegemonia dels EUA Units


  • Comparteix:

Un grup d'experts ha debatut sobre el futur de la UE ampliada

Un grup d'experts ha debatut sobre el futur de la UE ampliada

L'ampliació de la Unió Europea a 25 estats és una oportunitat per consolidar un model econòmic i social alternatiu al poder hegemònic dels Estats Units. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat un grup d'experts europeistes, que han reflexionat sobre els reptes de futur de l'Europa ampliada en un debat organitzat per la plataforma Ciutadans pel Canvi de Sant Cugat.

La integració de 10 nous estats a la Unió Europea, formalitzada el passat 1 de maig, obre la possibilitat d'enfortir el paper internacional d'Europa per convertir el vell continent en un contrapoder als Estats Units. Aquesta és, almenys, l'opinió compartida pels ponents de la taula rodona titulada 'Europa ens pertoca', que ha organitzat a l'Escola d'Arquitectura del Vallès la secció local de Ciutadans pel Canvi.

El model econòmic i social que pot oferir Europa a la resta del món és, en paraules del senador de l'Entesa Ramon Espasa, una combinació de creixement econòmic i cohesió social. Aquest model, amb l'ampliació de la Unió Europea, pot convertir-se en una alternativa real al lideratge dels Estats Units en el panorama internacional.

Ramon Espasa

L'ampliació ens dona més unió política i pot convertir Europa en un agent polític internacional del mateix volum que els EUA.


Aquesta opinió és compartida pel catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB Joan Clavera, que assegura que l'Europa dels 25 modificarà els equilibris internacionals i donarà lloc a un món multipolar més just i pacífic.

Joan Clavera

Europa es convertirà en una potència continental amb un model econòmic i social alternatiu i donarà lloc a un món multipolar.


En el terreny econòmic, la nova Unió Europea també sortirà reforçada, segons ha apuntat el senador de CiU i exdiputat al Parlament europeu Carles Gasòliba. A més, les empreses espanyoles i catalanes es beneficiaran de l'obertura de nous mercats amb una elevada demanda de béns de consum i d'inversions. Al marge d'aquestes oportunitats de negoci, però, Gasòliba considera que la integració dels 10 nous estats és, fonamentalment, un deute històric, i recorda que els espanyols i els portuguesos han de ser especialment solidaris amb els nous membres.

Carles Gasòliba

Hem de ser especialment solidaris perquè els nous membres viuen un procés similar al d'Espanya i Portugal quan sortien de les dictadures.


Però no tot són bons auguris pel que fa al futur de la nova Europa. Francesc de Carreras, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB, ha alertat de la necessitat de dotar de més contingut polític les institucions europees i d'augmentar la representativitat dels pobles i de la ciutadania.

Francesc de Carreras

Cal una integració més intensa, institucions amb més competències i més representativitat dels pobles i la ciutadania.


El debat 'Europa ens pertoca', organitzat per Ciutadans pel Canvi amb la col·laboració de la Fundació Sant Cugat i el Consell Català del Moviment Europeu, s'emmarca dins d'una iniciativa ciutadana de 'sensibilització europeista'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.