El ple aposta per avançar cap al reconeixement del dret a vot a partir dels 16 anys


  • Comparteix:

La proposta és iniciativa de les JERC / Foto: ERC

La proposta és iniciativa de les JERC / Foto: ERC

El ple ha aprovat una proposta conjunta d'ERC-MES, Convergència, la CUP-PC i ICV-EUiA perquè l'Ajuntament es posicioni a favor del dret a vot a partir dels 16 anys. El text consensuat és fruit d'una proposta originària de les JERC i ha tirat endavant amb els vots a favor de Convergència, la CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el PSC i els vots en contra de C's i el PP.

ESCOLTA-HO

La moció defensa que països com Àustria, Alemanya, Noruega, el Brasil i l'Argentina, entre altres, ja reconeixen aquest dret i recorda que la consulta del 9N ja va permetre la participació a aquest sector de la població. El regidor d'ERC-MES Èric Gómez ha assenyalat que cal equiparar els drets dels joves a les seves obligacions.

Èric Gómez

Entenem que les persones majors de 16 anys tenen reconeguts drets i deures de gran responsabilitat. Tantmateix, no se'ls permet votar i no poden decidir sobre els assumptes que els afecten.


El text acorda transmetre la demanda al Parlament i al govern perquè inclogui la mesura 'en la llei electoral catalana que s'ha d'aprovar en els propers 18 mesos'. A la moció també consta que 'mentre no culmini el procés constituent català', es traslladi l'acord al Congrés i al Senat espanyols. Els partits que han donat suport a la moció han assenyalat l'opció de votar als 16 anys com una eina de participació que pot servir per lluitar, entre altres, contra la desafecció política.

Els grups de C's i el PP han votat en contra de la moció. La regidora de la formació taronja, Munia Fernández-Jordán, ha destacat durant el debat que el text tenia poc contingut.

Fernández-Jordán

La qüestió que portem a debat és si atorguem el dret de sufragi actiu. També s'haurà de portar el de sufragi passiu i la possibilitat puguin ocupar càrrecs públics. A aquesta moció li falta cos.


El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha justificat el seu vot en contra per una qüestió 'd'opinions'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.