Suport del ple a la conselleria de Romeva davant del recurs al Constitucional


  • Comparteix:

Raül Romeva, en la presa de possessió del càrrec de conseller / Foto: Catalunya Informació

Raül Romeva, en la presa de possessió del càrrec de conseller / Foto: Catalunya Informació

El ple municipal ha mostrat aquest dilluns el rebuig a la decisió del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional les funcions de la conselleria d'Exteriors, encapçalada pel santcugatenc Raül Romeva. La moció s'ha sotmès a votació amb els punts separats, ja que el secretari ha expressat dubtes sobre les conseqüències legals d'aprovar l'acord número cinc, on es donava suport a les lleis de desconnexió amb l'Estat espanyol que s'impulsen des del Parlament.

ESCOLTA-HO

Així, el PP ha votat en contra de tots els punts, el PSC s'ha abstingut i la CUP-PC i ERC-MES han votat a favor de tots els acords. Convergència, que era grup proposant de la moció, s'ha abstingut en l'acord cinquè i ha votat a favor de la resta, i ICV-EUiA ha votat a favor de tots els acords, excepte del quart, per no compartir el suport a l'estructura del nou govern. Els regidors de C's han abandonat la sala de plens per considerar que el debat i la votació eren il·legals.

La legalitat de la moció ha estat l'eix central del debat. En aquest sentit, el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor ha lamentat la 'judicialització de la política' i la manca de diàleg entre l'Estat espanyol i el govern català.

Ferran Villaseñor

Entenem que judicialitzar la política no és la manera d'abordar una situació. El debat amb l'Estat espanyol està entre zero i un. Aquesta conselleria busca el diàleg i creiem que el diàleg amb l'estat és imprescindible.


El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha subratllat el xoc de competències entre la nova conselleria i el ministeri d'Afers Exteriors espanyol. El regidor ha defensat que la moció és il·legal perquè, tot i que només reflecteix un posicionament, està vinculada a una acció que no respecta la llei.

Álvaro Benejam

Fer una ponència per aconseguir un objectiu il·legal tampoc és legal. Des d'aquest punt de vista votaré 'no'. Quan qualsevol persona vol fer alguna cosa il·legal, ja se sap que no en sortirà res de bo.


El text lamenta 'les ingerències sistemàtiques' que el govern espanyol duu a terme a Catalunya i ha posat com a exemples les actuacions del Constitucional amb l'Estatut del juliol del 2010 i amb la immersió lingüística, entre altres. La moció també critica que el govern espanyol hagi portat al Tribunal Constitucional la comissió d'estudi del procés constituent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.