Els partits de Sant Cugat analitzen la sortida de l'HGC de la xarxa pública de salut


  • Comparteix:

Hospital General de Catalunya / Foto: Idcsalud

Hospital General de Catalunya / Foto: Idcsalud

Els partits del ple han analitzat la sortida de l'Hospital General de Catalunya (HGC) de la xarxa pública de salut a la tertúlia de Cugat.cat. La representant de Convergència Carmela Fortuny ha explicat que el govern local ha demanat una reunió amb el conseller de Salut, Toni Comín, per saber les conseqüències d'aquesta mesura. Els partits de l'oposició també s'han posicionat sobre aquesta decisió.

La tinenta d'alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, ha lamentat la decisió que ha pres el conseller Comín i ha manifestat la preocupació de l'equip municipal.

Carmela Fortuny

Hi ha preocupació per aquests gairebé 150 treballadors que difícilment podrà absorbir la sanitat pública. Instem el govern de la Generalitat a explicar aquest necessari pla B de com s'actuarà a partir d'ara.


El regidor de la CUP-PC Dimitri Defranc s'ha posicionat a favor de la mesura, tot i que ha expressat que 'no es tenen les dades necessàries per saber quins són els plans de la Generalitat pel que fa a la gestió sanitària'. Defranc ha apuntat que durant molts anys 's'ha desmantellat la sanitat pública i que ara ha de tornar a mans de l'estat'.

Dimitri Defranc

S'ha de ser més eficient amb el que se li dóna a la privada perquè hi ha hagut abusos per part del sector privat. Crec que és el que es vol evitar amb aquesta mesura. Ara per ara no tenim les dades suficients per saber quin és el pla de la Generalitat i per tant no sabem fins a quin punt es pot aplicar l'eficiència en aquest sentit.


Des de Ciutadans (C's), el regidor Sergio Blázquez ha acusat el govern de Junts pel Sí i els acords que pren amb la CUP de 'tenir al·lèrgia a l'empresa privada'. Blázquez ha dit que la mesura suposa un pas enrere i que s'haurà d'estudiar la possibilitat de construir un nou hospital a la comarca. En aquest sentit, Blázquez ha afegit que l'Hospital General de Catalunya 'està infrautilitzat i que podria ser l'hospital de referència'.

Sergio Blázquez

Ens solidaritzem amb els treballadors i donem suport a l'equip de govern per trobar una solució. Hem d'anar tots junts. Els afectats són els pacients perquè si estaven en llista d'espera la reubicació serà complicada. Crec que això funcionava relativament bé i això és un pas enrere.


El regidor d'ERC-MES Èric Gómez ha refermat la posició del govern d'excloure del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) els proveïdors hospitalaris amb ànim de lucre. Gómez també ha apuntat que Sant Cugat necessita un hospital públic de referència com el Vicente Ferrer.

Èric Gómez

Creiem que és un bon començament. El nostre objectiu és que el Servei Català de la Salut pogués prestar directament tot el servei que presta a la ciutadania. Una bona manera per garantir-ho és començar a revocar els concerts amb empreses que tenen ànim de lucre i que per tant estan fent beneficis amb els diners de tothom.


Segons ICV-EUiA, 'no s'ha de permetre que organitzacions amb ànim de lucre gestionin el SISCAT'. El regidor ecosocialista Ramon Gutiérrez ha avisat que 'hi ha molta opacitat que envolta l'HGC' i que 'no es tracta d'un centre de referència a Sant Cugat'. Gutiérrez ha comunicat que 'cal retornar plantilles d'hospitals als Centres d'Atenció Primària (CAP) i obrir plantes als hospitals'.

Ramon Gutiérrez

Creiem que cal donar sortida pública als serveis que ara mateix es presten a l'Hospital General i això es fa revertint les retallades que s'han fet en sanitat pública els últims anys.


El portaveu del PSC, Pere Soler, s'ha mostrar a favor de la mesura i ha anunciat que el grup municipal presentarà una moció per instar la construcció del futur hospital Vicente Ferrer.

Pere Soler

Hem de garantir els serveis sanitaris de la nostra ciutat i per això plantegem l'obertura d'un ambulatori a l'avinguda de Cerdanyola per donar cobertura al barri de Sant Francesc. També donem suport al que es demana des de Rubí, un centre d'urgències pediàtriques de referència mentre no s'hagi construït l'hospital Vicente Ferrer.


El regidor del PP, Álvaro Benejam, ha dit que si l'hospital està gestionat correctament 'és indiferent si es fa des de l'àmbit públic o el privat'. El popular també ha apuntat que la decisió de Comín respon a una exigència de la CUP i que ara s'ha d'aclarir on s'atendran les persones que acull actualment l'HGC.

Álvaro Benejam

Abans d'anunciar que deixaran de formar part de la xarxa pública uns centres que són importantíssims i atenen força gent, s'ha de saber on aniran els pacients.


L'Hospital General de Catalunya (HGC) quedarà fora de la xarxa pública de salut a finals d'any.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.