Pere Cardús (periodista):' La Llei electoral espanyola no serveix per a l'any 2016'


  • Comparteix:

Cardús, instants abans de la xerrada

Cardús, instants abans de la xerrada

La Llei electoral espanyola no s'ha adaptat als canvis socials i tecnològics i això repercuteix en la seva qualitat democràtica. Així ho creu el periodista Pere Cardús que aquest dimarts ha ofert una xerrada a la Casa de Cultura, amb el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Marc Guinjoan, sobre models electorals. Cardús considera que Catalunya necessita un model propi ja que l'espanyol, diu, no s'adapta a les característiques del país i aposta pel model irlandès de cara una Catalunya independent. Òmnium Cultural i l'ANC han organitzat l'acte.

ESCOLTA-HO

Les frases més destacades de l'entrevista

'Catalunya ha tingut, durant 40 anys, l'oportunitat de fer una Llei electoral pròpia però no n'ha estat capaç. Els partits polítics no s'hi han posat d'acord. Per això Catalunya es regeix per la Llei electoral espanyola amb calçador. Catalunya necessitaria una Llei que s'adaptés a les seves característiques'.

'El model electoral espanyol és proporcional. Busca que el vot tingui una representació força proporcional al parlament. Distribueix les circumscripcions per províncies, això fa que províncies menys poblades tinguin més pes que les zones més poblades. Per exemple, Barcelona necessita molts més vots per tenir un diputat que no pas a Lleida. Això dóna situacions esperpèntiques'.

'La Llei espanyola té mecanismes que no s'han modernitzat. Per exemple, encara no es pot aplicar el vot electrònic pels residents a l'exterior i això fa que es perdi qualitat democràtica. No és una llei que serveixi pel 2016'.

'Hi ha models de referència a Europa. El cas alemany és un sistema mixt, una part dels representants són escollits per llistes estats i altres s'escullen per circumscripcions petites i això fa que estiguin més lligats al territori. Els dos sistemes es complementen i fan que la proporció no quedi desfeta'.

'A mi m'agrada el sistema d'Irlanda del vot únic transferible. Un sistema de circumscripcions petites però on l'elector marca l'ordre de preferència dels candidats i fa que els vots es redistribueixin en cada ronda d'escrutini i, al final, aquesta transferència acaba compensant i fa un sistema molt proporcional. Això fa que el diputat estigui més lligat al territori i aquest s'hagi d'esforçar en la seva activitat per mantenir la confiança de l'electorat'.

'El procés ens està acostumant a pujades i baixades. Hem viscut moltes jornades històriques com també moments que semblava que tot es trenca. Això fa que els partits compromesos amb el procés estiren cap al seu cantó per mirar que el procés segueixi la seva fórmula. Això es viu amb angoixa però cal tenir perspectiva per veure que sempre s'ha salvat i l'avenç ha estat tan gran que no es trencarà per la negociació d'uns pressupostos'.

'No crec que les eleccions espanyoles portin grans canvis en els resultats. Potser a partir del resultat els partits canviaran d'actitud quan vegin la possibilitat d'un any provisional i evitin un nou bloqueig'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.