Sant Cugat reclama retornar a la gestió pública de l'ATLL


  • Comparteix:

El servei està gestionat per Acciona / Foto: ACN

El servei està gestionat per Acciona / Foto: ACN

El ple municipal s'ha posicionat aquest dilluns a favor de recuperar la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat. La sessió ha aprovat una moció d'ICV-EUiA que insta el govern a anul·lar la concessió de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat a Acciona i recuperar-la, amb un calendari establert, per tornar a crear una empresa pública integrada en l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). L'acord ha estat possible gràcies als vots dels ecosocialistes, del PSC, d'ERC-MES i la CUP-PC. El PP, C's i Convergència s'han abstingut.

ESCOLTA-HO

La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, ha recordat que la privatització d'aquest servei adjudicat a Acciona ha comportat diverses sentències i un informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

Roser Casamitjana

Ha estat una gestió que ha comportat dues sentències del TSJC que anul·len la concessió i un informe de l'Oficina Antifrau que conclou que la Generalitat hauria de sancionar amb la resolució del contracte.


És per això que la moció també reclama emprar tots els recursos legals per penalitzar les irregularitats detectades per l'Oficina Antifrau de Catalunya. En aquest sentit, els grups que han donat suport als acords han criticat el procés i els motius de la privatització en el seu moment del servei.

Tot i això, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha subratllat que es va engegar aquest procés com a conseqüència del dèficit que acumulava l'empresa. Conesa s'ha mostrat partidària d'analitzar cas per cas les necessitats d'externalització de serveis públics.

Mercè Conesa

No defensarem si la millor fórmula és una gestió directa o indirecta. S'ha d'analitzar cas per cas i és el que estem fent a Sant Cugat.

La moció insta el Parlament i el govern a determinar el servei com a no privatitzable, com una estructura d'estat que no pot ser objecte d'afany de lucre. Per això, el text de la moció també reclama que aquesta nova empresa pública inclogui un reglament de participació ciutadana per garantir la transparència i el control municipal i ciutadà. A més, demana a la Diputació de Barcelona que faciliti els processos d'internalització del servei del cicle integral de l'aigua, així com una metodologia de participació ciutadana per abordar les codecisions en matèria d'aigua. En aquest sentit, reclama explorar acords de col·laboració amb el Consorci per a la Gestió d'Aigües de Catalunya per impulsar processos de municipalització de l'aigua en les poblacions de la demarcació.

Sant Cugat va aprovar una moció per estudiar la municipalització del servei d'aigua.

C's s'ha abstingut perquè considera que aquest debat s'ha d'efectuar al Parlament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.