Sant Cugat demana al govern espanyol que compensi els ajuntaments per les plusvàlues cobrades de més


  • Comparteix:

La plusvàlua ha centrat part del debat del ple d'aquest dilluns

La plusvàlua ha centrat part del debat del ple d'aquest dilluns

Sant Cugat demana al govern espanyol que compensi els ajuntaments per les quantitats que presumiblement hauran de retornar als propietaris als quals s'ha cobrat l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, la popular plusvàlua, quan no hi ha hagut tal augment de valor. Segons una moció aprovada aquest dilluns al ple, els consistoris no han d'assumir els efectes negatius d''una regulació estatal incorrecta'.

ESCOLTA-HO

Recentment, el Tribunal Constitucional (TC) ha sentenciat que l'impost sobre la plusvàlua no pot gravar 'supòsits en què la capacitat econòmica gravada pel tribut sigui, no ja potencial, sinó inexistent, virtual o fictícia'. El pronunciament era fruit d'una qüestió d'inconstitucionalitat plantejada per un jutjat de Sant Sebastià i es preveu que el TC es posicioni de forma similar sobre el text refós de la Llei d'Hisendes Locals. Això forçaria els ajuntaments a retornar a la població les quantitats liquidades en la plusvàlua per a aquells terrenys en què no hi ha hagut increment de valor.

En aquest sentit, l'Ajuntament demana al govern espanyol que modifiqui la Llei d'Hisendes Locals perquè no s'apliqui l'impost en cas d'inexistència de plusvàlua i adequar-la a la sentència del TC. El consistori també es compromet a no emetre la liquidació a partir de l'aprovació d'aquesta moció sempre que els interessats puguin acreditar la manca d'increment real de valor dels terrenys. Ho ha explicat el tinent d'alcalde d'Economia, Damià Calvet.

Damià Calvet

No castigarem la ciutadania en casos en què no hi ha hagut plusvàlua però no volem que la mesura impacti en les hisendes locals.


La moció aprovada és un text alternatiu a una original de C's i a una també alternativa del PP. C's ha donat suport a la moció alternativa finalment aprovada, tret del punt en què es demana a l'Estat espanyol que compensi els consistoris. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha lamentat que s'hagi rebutjat la seva proposta de quantificar quants diners haurà de retornar el consistori, ja que considera que les previsions actuals no s'ajusten a la realitat.

Álvaro Benejam

Si estudiem la situació, sabrem la quantitat que haurem de tornar. Fem un estudi i coneguem de quants diners estem parlant.


L'Ajuntament va anunciar al febrer que havia provisionat en els pressupostos d'enguany uns dos milions d'euros per afrontar un eventual pagament als ciutadans que presentessin un recurs per la liquidació de la plusvàlua en casos de pèrdues.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.