El Tribunal Constitucional, pendent de resoldre el recurs contra la conselleria encapçalada per Romeva


  • Comparteix:

Raül Romeva / Foto: ACN

Raül Romeva / Foto: ACN

El Tribunal Constitucional (TC) té previst resoldre aquesta setmana el recurs que el govern de Mariano Rajoy va presentar contra el decret de 'creació, denominació i àmbit de competències' del departament d'Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel santcugatenc Raül Romeva. El 16 de febrer de l'any passat els magistrats ja van suspendre cautelarment les competències impugnades per l'Estat en acceptar a tràmit el recurs de l'executiu espanyol, i ara emetran una sentència que segons publica 'El Español' donarà la raó al govern de Rajoy i suprimirà tant el decret de creació com les competències impugnades i la denominació d''Afers Exteriors' del departament de Romeva.

Fonts del TC asseguren que la qüestió consta a l'ordre del dia del ple que ha començat aquest dimarts i que s'allargarà fins dijous. Els magistrats ja van marcar la línia sobre aquesta qüestió el 23 de desembre de l'any passat, quan van estimar parcialment el recurs que el govern espanyol va presentar contra la Llei del Parlament 16/2014 d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea. Aleshores van avalar que el govern faci projecció exterior, però li van negar la possibilitat de fer diplomàcia adduint que 'no té competències' en un àmbit que és 'exclusiu' del govern espanyol.

El recurs del govern espanyol que els magistrats preveuen resoldre aquesta setmana es dirigeix contra el decret de la Generalitat que regula el nom i les atribucions de la conselleria d'Exteriors adduint que la Generalitat ha envaït les seves competències exclusives en aquest camp. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar aleshores que la Constitució 'reserva' per a l'Estat la capacitat d'establir relacions diplomàtiques i contraure obligacions amb tercers països, i va vincular la creació de la conselleria a la 'finalitat declarada del president de la Generalitat d’internacionalitzar el procés'.

L'1 de març del 2016, poc després de la suspensió cautelar del decret de la creació de la conselleria d'Exteriors, el govern de la Generalitat va canviar el nom de del departament. El que fins aleshores s'havia anomenat departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència es va passar a dir departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Tres mesos després, el juny del 2016, el TC va aixecar parcialment la suspensió però la va mantenir per a la denominació original de la conselleria argumentant que podria danyar la imatge exterior de l’Estat i generar confusió.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.