Sant Cugat dóna suport al manifest de defensa de l'atenció primària


  • Comparteix:

Moment d'una visita a un CAP / Foto: ACN

Moment d'una visita a un CAP / Foto: ACN

El ple municipal dóna suport al manifest de defensa de l'atenció primària que han signat diferents entitats de Catalunya, professionals i usuaris de la sanitat pública. La moció, originària d'ICV-EUiA i presentada juntament amb Cs i el PSC, reclama un augment del pressupost, fer de l'atenció primària l'eix del sistema sanitari públic i recuperar el personal de l'àmbit. Tots els grups han votat a favor, tret d'ERC-MES i el PDeCAT-Demòcrates, que s'han abstingut.

El manifest 'Millorar el sistema sanitari: enfortir l'atenció primària' considera que el sistema sanitari no s'hauria d'organitzar entorn de l'eix hospitalari, sinó que hauria de pivotar en l'atenció primària, que ha estat 'la més castigada per les retallades'. La metgessa Àssun Reyes, en representació del Fòrum Català d'Atenció Primària, un dels impulsors del manifest, ha explicat durant la sessió plenària que s'ha arribat a una situació límit.

Àssun Reyes

Hem arribat a una situació límit. En els últims anys han baixat el pressupost i el personal. Hi ha precarietat laboral.


Per això, el manifest mostra el rebuig a 'la disminució dels pressupostos de la Generalitat destinats a l'atenció primària', que, assegura, van passar del 18% dels comptes destinats a sanitat el 2010 al 14% el 2016 . En aquest sentit, demanen augmentar-los fins com a mínim al 20%, per progressar fins al 25% desitjable. El document també demana recuperar el personal dels equips d'atenció primària 'perduts arran de la crisi i posar fi a la precarietat laboral que viu el sector'.

A més, critica 'el deteriorament progressiu i la sobrecàrrega que viuen els professionals de l'atenció primària per culpa d'aquesta disminució del pressupost'. Reyes ha detallat alguns dels aspectes que exigeix el document al qual el ple ha donat suport.

Àssun Reyes

Demanem revertir la situació al 2010 amb 2.000 persones més. El pressupost ha d'incrementar-se al 20% i acabar amb la precarietat laboral.


Tots els grups municipals han votat a favor de sumar-se a aquestes peticions, tret de les abstencions d'ERC-MES i el PDeCAT-Demòcrates. Els republicans han posat en valor els esforços de l'actual govern per revifar l'atenció primària, mentre que els sobiranistes s'han mostrat contraris a manifestar-se davant els centres d'atenció primària.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.