El ple se solidaritza amb els detinguts de l'operació Garzón i demana responsabilitats al govern espanyol


  • Comparteix:

Pomar i Piqué, en una imatge d'arxiu

Pomar i Piqué, en una imatge d'arxiu

El ple municipal ha aprovat en la sessió d'aquest dilluns una moció que expressa el reconeixement als represaliats de l'Operació Garzón en el marc del 25è aniversari dels fets. El text també insta el govern espanyol a depurar responsabilitats polítiques derivades del cas i aclarir i condemnar públicament les tortures. S'hi han posicionat a favor els grups que proposaven la moció, ERC-MES i la CUP-PC, així com també el PDeCAT, ICV-EUiA i el regidor no adscrit. PP i Cs hi ha votat en contra, mentre que el PSC ha votat a favor d'alguns dels acords i s'ha abstingut en la resta.

ESCOLTA-HO

Els santcugatencs i víctimes de l'Operació Garzón Eduard Pomar i Ramon Piqué han exposat el text. Pomar ha expressat que la repressió de l'Estat espanyol continua vigent actualment.

Eduard Pomar

La repressió ha estat i continua sent la resposta de l'Estat a qualsevol mostra de dissidència política i social. Això, però, no ha impedit que com a poble continuem plantant cara.


De la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha demanat votar per separat els acords. Soler ha donat el seu suport a instar el govern espanyol a depurar responsabilitats, a manifestar públicament la solidaritat a les víctimes de les tortures i a comunicar els acords a entitats locals, als santcugatencs afectats i al Parlament. En canvi, s'ha abstingut en els acords relatius a rebutjar l'actual legislació antiterrorista espanyola, a comprometre's amb 'exercir el dret a l'autodeterminació per mitjans democràtics', a rebutjar l'actitud de l'actual govern de l'Estat en aquest aspecte i a condemnar l'actuació de l'exjutge Garzón. El socialista ha demanat, però, 'disculpes en nom dels socialistes' als santcugatencs afectats.

Pere Soler

Com a força que en aquell moment governava a l'Estat ens hem d'avergonyir d'allò que no vam ser capaços de controlar. Tant si ho vam ometre com si ho vam permetre, és un error. No sé si servirà d'alguna cosa, però des del PSC us volem demanar perdó.


La moció també rebutja l'actual legislació antiterrorista espanyola perquè considera que 'no ofereix cap garantia pel que fa als drets humans de les persones detingudes i sota la qual s'han produït reiteradament i continuada pràctiques de tortura'. El PP ha argumentat que la llei antiterrorista vigent 'funciona' i 'és eficaç' i és una 'eina de l'Estat per fer front al terrorisme'. Cs, a més, ha explicat que 'no comparteixen fets no provats' en les actuacions policials de llavors i que no entenen 'per què es barreja' amb el dret a l'autodeterminació.

Per finalitzar el debat, l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha volgut expressar el suport als dos santcugatencs afectats per part de tota la ciutat.

Mercè Conesa

No és humà. Estem parlant de la vulneració dels drets humans. I per això us ho vull dir que sou molt valents i que teniu tot el respecte dels regidors i regidores, de l'alcaldia i de tota la ciutat.


Un cop aprovada la moció, la majoria de regidors i regidores ha dedicat un aplaudiment a Pomar i Piqué.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.