El govern espanyol proposa cessar l'executiu català amb els santcugatencs Ponsatí i Romeva


  • Comparteix:

Mariano Rajoy, en roda de premsa aquest dissabte / Foto: ACN

Mariano Rajoy, en roda de premsa aquest dissabte / Foto: ACN

El govern espanyol cessarà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i tots els consellers, entre ells els santcugatencs Clara Ponsatí i Raül Romeva, una vegada el Senat hagi aprovat l'article 155 de la Constitució espanyola. Ho ha anunciat aquest dissabte el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que assumirà directament el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya per convocar eleccions 'en un termini màxim de sis mesos' o quan 'hi hagi normalitat institucional'. En aquest marc, es restringiran els poders del Parlament, que estarà controlat pel Senat i no podrà 'proposar candidat a la presidència de la Generalitat' ni adoptar 'iniciatives contràries a la Constitució'.

Així, les funcions del govern català correspondran 'als òrgans o autoritats que designi' l'executiu espanyol, que vol que siguin els ministeris els que assumeixin aquesta responsabilitat. En aquest sentit, l'acord del govern espanyol per intervenir la Generalitat permet el 'nomenament, cessament o la substitució temporal' de 'qualsevol autoritat, càrrec públic i personal de l'Administració de la Generalitat de Catalunya', així com també de 'qualsevol organisme, ens o entitat vinculada o dependent de la mateixa, i del seu sector públic empresarial'. Entre els alts càrrecs de la Generalitat, hi ha els santcugatencs Jordi Puigneró, Marta Subirà i Albert Royo. Tots tres han assegurat que encara està per veure com els afecta l'aplicació de la mesura. El secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT), Albert Royo, l'ha qualificat de 'cop d'Estat' i s'ha mostrat convençut d'una resposta pacífica per part de la ciutadania.

Albert Royo

Considero que és un cop d'Estat contra les institucions de Catalunya. Voler adulterar la majoria votada pel poble català a través de l'article 155 és totalment antidemocràtic. Estic convençut que la ciutadania de Catalunya no ho acceptarà tranquil·lament.


A més, l'aplicació del 155 diu que en cas d'incompliment de les instruccions de les noves autoritats, es podrien obrir 'responsabilitats disciplinàries' contra els treballadors sense impedir, també, possibles responsabilitats 'patrimonials, comptables o penals'. D'altra banda, es sotmet a un 'règim de comunicació o autorització prèvia' tota actuació de l'Administració de la Generalitat, declarant 'nuls els actes, actuacions o resolucions que s'adoptin sense aquest requisit'.

El govern espanyol justifica aquesta decisió i diu que l'objectiu és tornar a la legalitat, recuperar la normalitat, continuar amb la recuperació econòmica i convocar unes eleccions. Segons l'executiu espanyol, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya 'resulta essencial' per protegir 'la llibertat, la seguretat i la pluralitat'.

Control dels Mossos
El document preveu que el control dels Mossos l'assumeixi directament un 'òrgan o autoritat creat o designat' pel govern espanyol que donarà 'instruccions directes i d'obligat compliment als membres de la Policia de la Generalitat de Catalunya'. A més, 'en cas que sigui necessari' els ministres autoritzen que els Mossos siguin 'substituïts per efectius' de la policia espanyola, que podrà ser 'desplegada' a Catalunya. L'acord també preveu que 'en cas d'incompliment' de les ordres 'es podrà procedir a la seva exigència' i demanar 'responsabilitats patrimonials, comptables, penals o de qualsevol altre tipus'.

Control de les finances
L’acord també estableix que el govern espanyol adoptarà mesures de control de les finances per 'garantir que els ingressos que correspon recaptar o rebre' a l’administració catalana 'no es destini a activitats o finalitats vinculades o relacionades amb el procés secessionista'. També per garantir 'la prestació de serveix públics essencials, l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera'.

Control dels mitjans públics
Una altra de les àrees afectades per la intervenció són els mitjans públics. L’executiu espanyol vol assumir les funcions de la Generalitat en aquesta àrea per 'garantir una informació veraç, objectiva i equilibrada, el pluralisme polític, social, cultural i amb l’equilibri territorial' des del 'respecte als valors i principis continguts a la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya'. L’assumpció de les competències dels mitjans públics anirà acompanyat també de les que tenen a veure amb les telecomunicacions i als serveis digitals, així com les funcions de la Generalitat sobre tecnologies de la informació, i en particular les del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.

Resposta del president de la Generalitat
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat fixar una sessió al ple del Parlament la setmana que ve per 'respondre a l'intent de liquidar l'autogovern'. En un missatge amb parts en català, castellà i anglès, Puigdemont s'ha referit a la mesura com 'el pitjor atac contra les institucions catalanes des dels decrets del dictador militar Francisco Franco' i ha assegurat que 'la Generalitat és anterior a la Constitució espanyola i cap decisió de govern ho pot canviar'. Finalment, ha sentenciat la compareixença dient que 'les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.