Vistiplau del Senat al govern per aplicar el 155


  • Comparteix:

Ple del Senat / Foto: ACN

Ple del Senat / Foto: ACN

El ple del Senat ha aprovat de manera definitiva el permís al govern espanyol per aplicar mesures a Catalunya via l'article 155 de la Constitució. Ho ha fet amb els vots del PP, el PSOE, Cs, UPN i Foro Asturias, mentre que Podem i les seves confluències, ERC, el PDeCAT, el PNB i Bildu han votat en contra. El govern espanyol ja ha adoptat les primeres mesures via decret en un consell de ministres.

La negociació entre el PSOE i el PP ha suscitat finalment que no s’apliqui el control del govern espanyol sobre els mitjans públics catalans, que s’ha eliminat del text, i els contactes amb Coalición Canaria han rebaixat el control sobre el Parlament, que no haurà de sotmetre les iniciatives a un control previ.

El govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat que 'no hi ha alternativa' al 155 davant el 'trencament de la legalitat' a Catalunya, i ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de ser l’únic responsable de l’adopció d’aquestes mesures.

Reaccions en clau local
El president del PDeCAT, Eloi Rovira, ha rebutjat aquestes mesures i ha criticat els partits que hi han donat suport.

Eloi Rovira

Rebutgem de manera ferma i contundent. No és la manera de solucionar els problemes. Lamentem que hi hagi partits que hi donin suport.


La portaveu de la CUP-PC i del secretariat nacional cupaire, Núria Gibert, ha admès la dificultat que suposa l'aplicació de la mesura per tirar endavant la República. Tot i així, s'ha mostrat confiada que hi haurà una oposició al respecte als carrers.

Núria Gibert

Pensem que l'Estat espanyol no podrà aplicar tot el 155 a la vegada. Hi haurà una forta resistència popular i massiva a aquestes intervencions.


Cs ha declinat fer declaracions al respecte i es remeten als missatges llençats per la presidenta del grup parlamentari del seu partit, Inés Arrimadas, i el president de la formació, Albert Rivera.

ERC-MES, per la seva banda, ha lamentat la decisió que assegura és un retorn a la dictadura. La portaveu és Mireia Ingla.

Mireia Ingla

Nosaltres considerem que l'aprovació del 155 és ressuscitar la dictadura espanyola. Es vol acabar amb les institucions i el nostre govern. És repressió, autoritarisme i dictadura.


El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha expressat la seva indignació per l'actuació del PP.

Ramon Gutiérrez

Estem molt indignats de com el PP ha aplicat, a través d'un mecanisme que no té base constitucional, la suspensió l'autonomia.


De la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha rebutjat tant l'aplicació del 155 per part del govern espanyol, com la declaració d'independència del Parlament.

Pere Soler

Ni DUI ni 155. Reclamem diàleg i acord per convocar unes eleccions.


El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha dit que l'aprovació del 115 'no és una acció, sinó una reacció' del govern espanyol. El popular s'ha felicitat per l'aprovació de l'article i confia que aquest serveixi per retornar el govern i les institucions a la legalitat.

Álvaro Benejam

Espero que l'aplicació del 155 doni com a resultat portar al govern i a la Generalitat a la legalitat amb les eines necessàries el més aviat possible.


La representació santcugatenca al Senat
El senador santcugatenc per designació del Parlament, Bernat Picornell, ha lamentat el desenvolupament del ple d'aquest divendres, del qual, ha dit, ha estat marcat per l''autoritarisme de la mesa'. Picornell veu en l'aprovació la consumació de les amenaces del PP i ha explicat a Cugat.cat que es mantindran a les institucions espanyoles fins que el govern o el Parlament els hi dictin d'abandonar-les.

Bernat Picornell

S'obren molts escenaris i s'ha de fer molta feina com seguir defensant les institucions. Nosaltres estem al servei del govern i el Parlament.


La votació definitiva ha tingut lloc després de sis hores de debat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.