Rajoy cessa el govern, amb Romeva i Ponsatí, suprimeix el Diplocat i convoca eleccions


  • Comparteix:

Rajoy ha comparegut aquest divendres al vespre / Foto: ACN

Rajoy ha comparegut aquest divendres al vespre / Foto: ACN

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest divendres la cessió del govern de Catalunya, amb els consellers santcugatencs Raül Romeva i Clara Ponsatí, en aplicació de l'article 155 aprovat al Senat per intervenir la Generalitat. Rajoy ha aprofitat la compareixença després del consell de ministres per dir que 'les eleccions autonòmiques' seran el 21 de desembre. Entre les mesures exposades per Rajoy també s'inclouen la supressió del Diplocat, liderada pel santcugatenc Albert Royo.

Les mesures anunciades per Rajoy arrenquen amb la cessió del president i del vicepresident de la Generalitat i extinció de les seves oficines, així com la cessió de tots els consellers on es troben els santcugatencs Raül Romeva, titular d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, i Clara Ponsatí, titular d'Ensenyament. Altres càrrecs que han estat cessats són el secretari general d'Interior, Cèsar Puig, i del director general dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler. També ha destituït el major del Mossos, Josep Lluís Trapero, un càrrec que assumirà el número 2 dins el cos, Ferran López.

El desplegament activat de l'article també implica l'eliminació del Consell de Transició Nacional i del Diplocat, amb el santcugatenc Albert Royo al capdavant. El full de ruta espanyol també preveu la supressió de totes les delegacions a l'estranger excepte Brussel·les i del cessament dels delegats de Brussel·les i Madrid. El president espanyol també ha parlat de la designació d'organismes administratius que s'encarregaran de l'aplicació del 155.

Segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el mateix Rajoy assumeix les funcions i competències que corresponen al president de la Generalitat, que ha delegat en la seva vicepresidenta i ministra per a les Administracions Territorial, Soraya Sáenz de Santamaría. Així mateix, es concreta que Sáenz de Santamaría assumeix el control de la Vicepresidència de la Generalitat i que el consell de ministres s'ocuparà de les funcions del consell executiu. Els ministres passen a ser els titulars dels diferents departaments de la Generalitat després del cessament de tots els consellers.

A més, el consell de ministres espanyol ha aprovat presentar un incident d’execució de sentència davant del TC contra les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya, on aquest divendres s'ha votat i proclamat la República catalana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.