El govern demana una 'oposició democràtica' a l'aplicació del 155


  • Comparteix:

Carles Puigdemont durant la compareixença d'aquest  dissabte / Foto: ACN

Carles Puigdemont durant la compareixença d'aquest dissabte / Foto: ACN

El govern no reconeix la intervenció de l'executiu espanyol a les institucions catalanes i demana una 'oposició democràtica' a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dissabte que són els Parlaments qui elegeixen o cessen els presidents, i per tant anima la ciutadania a continuar defensant de manera pacífica la construcció d'un país lliure, tot i el cessament del govern i l'assumpció de les competències per part dels ministeris espanyols.

El president ha demanat 'paciència, perseverança i perspectiva' a partir d'ara, i ha apuntat que la voluntat del govern és 'continuar treballant per complir els mandats democràtics'. Així mateix, ha reclamat a tots els ciutadans que mantinguin una actitud cívica i pacífica.

Des d'un faristol amb l'escut de la Generalitat, Puigdemont ha constatat que el Parlament va complir divendres amb allò que va votar una majoria el 27 de setembre, 'que va encomanar al Parlament la proclamació de la independència'. S'ha referit acte seguit a l'aplicació del 155, destituint el govern, intervenint l'autogovern i dissolent el Parlament. 'Són decisions contràries a la voluntat expressada pels ciutadans a les urnes'.

Posicionament local
El president del PDeCAT, Eloi Rovira, ha cridat a persistir i fer cas al president Carles Puigdemont i al govern català.

Eloi Rovira

Hem de fer cas al president perquè juntament amb el govern, ANC i Òmnium ens estan portant a aconseguir l'objectiu. Ara ens trobem en una contradicció legal, ja que aquesta aplicació de l'article 155 desmesurada i desproporcionada entra en conflicte amb la nostra proclamació de la República. Ara hem de persistir.


De la mateixa manera, la portaveu de la CUP-PC i del secretariat nacional cupaire, Núria Gibert, ha expressat que estan en la mateixa línia d'oposició a l'aplicació de l'article, ja que estem 'en una altra etapa' després de la proclamació de la República.

Núria Gibert

Nosaltres també estem en aquesta línia. És una intervenció que sembla un cop d'Estat i pretén restar tota l'autonomia al subjecte polític de Catalunya. I a més estem en una altra etapa, perquè es va proclamar la República i no podem donar per bona l'autoritat del govern espanyol perquè ja ens hem independitzat. Però sí que s'ha d'obrir ara un procés de diàleg i de reconfiguració de com ha de ser la República.


El grup municipal de Cs ha declinat fer declaracions sobre la compareixença de Carles Puigdemont. En canvi, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, ha posat èmfasi en la necessitat de defensar la nova República.

Mireia Ingla

S'ha declarat la República per defensar els drets de la ciutadania catalana i això és el que toca. Hem de defensar-la i que es consolidi. Només ens sentim interpel·lats per les decisions del nostre marc parlamentari.


De la seva banda, el portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, crida a una mobilització àmplia i sense partidismes per defensar l'autogovern i el dret a decidir de Catalunya.

Ramon Gutiérrez

Creiem que cal una mobilització democràtica i àmplia de tots els punts de vista que defensen el dret a l'autodeterminació i l'autogovern. Per nosaltres són molt importants i l'aplicació del 155 ho posa en risc. En aquesta mobilització àmplia nosaltres hi serem.


El portaveu del PSC, Pere Soler, insta el president de la Generalitat a reconèixer que ha estat cessat.

Pere Soler

El president o expresident hauria d'assumir que ha deixat de ser-ho. Hi ha una nova realitat i cal construir el país a partir de la nova legalitat.


En la mateixa línia que el portaveu del PP, Àlvaro Benejam, que assegura que és una situació kafkiana i que Puigdemont viu a 'Matrix'.

Álvaro Benejam

És una situació kafkiana que Puigdemont no reconegui les normes. Volem que acati les decisions espanyoles i que no faci veure que no existeixen en una realitat paral·lela com si fos Matrix.


Puigdemont també ha instat a actuar 'sense violència, sense insults, de manera inclusiva, respectant les persones i els símbols, les opinions, i també les protestes dels catalans que no estan d'acord amb el que ha decidit la majoria parlamentària'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.