La majoria de partits locals estarien d'acord que els ciutadans escullin directament l'alcalde si no hi ha majoria


  • Comparteix:

ICV considera però que aquesta llei contribuirà a reforçar el bipartidisme dels partits majoritaris

ICV considera però que aquesta llei contribuirà a reforçar el bipartidisme dels partits majoritaris

La majoria de partits polítics de Sant Cugat veuen amb bons ulls la proposta de fer una llei perquè els alcaldes puguin ser escollits directament pels ciutadans en cas que no hi hagi majoria absoluta. CiU, PSC, ERC i PP consideren que això ajudaria a garantir l'estabilitat i a retornar poder de decisió als ciutadans. mentre que ICV creu que amb aquesta llei es reforçarà encara més el bipartidisme dels partits majoritaris.

Des de CiU, el seu portaveu, Joan Recasens, fa una primera valoració positiva del projecte, ja que considera que la possibilitat que els ciutadans escullin l'alcalde en una segona volta reforça el vincle directe amb l'alcalde i contribueix a garantir l'estabilitat del govern. Tot i això, per a Recasens, cal matisar-ho per evitar caure en paranys com l'excés de presidencialisme.

Joan Recasens

Té avantatges com el vincle directe de l'alcalde amb la ciutat i una major estabilitat però això s'hauria de modular per no caure en un excessiu presidencialisme.


El portaveu socialista, Jordi Menéndez, s'ha mostrat favorable a aquesta proposta sorgida del seu partit, i ha remarcat la importància de tornar a la ciutadania la capacitat de decidir qui governa i de ratificar, si cal, els pactes entre diferents partits.

Jordi Menéndez

Crec que això retorna als ciutadans la decisió. Crec que l'espectacle de pactes que fem entre els partits,amb unprocés com aquest no es podrà produir.


També des d'ERC la idea ha estat ben rebuda, tot i recordar que encara s'ha de debatre. El seu portaveu, Eduard Pomar, també considera que serà la forma de donar més poder als ciutadans per sobre dels possibles acords entre partits.

Eduard Pomar

Em sembla que és una bona idea ja que dóna més legitimitat als alcaldes escollits perquè serà una elecció que podrà fer directament el ciutadà.


ICV, en canvi, no té una visió tant positiva del projecte, ja que per al portaveu Xavier Boix, amb aquest sistema només es contribuirà a reforçar l'actual bipartidisme entre els partits majoritaris, limitant encara més les formacions minoritàries.

Xavier Boix

És una estratègia que PSOE i PP estan interessats a tirar endavant ja que representa una bipolarització de la política en benefici dels partits grans.


Per últim, Berta Rodríguez, del PP, també coincideix a destacar la limitació que podria suposar aquesta llei pels partits minoritaris, però en aquest cas ho veu com un fet positiu que, segons diu, acabaria amb el 'batibull' actual de partits i posaria fi a alguns pactes 'antinatura'.

Berta Rodríguez

És una manera de fixar posicions cap als partits grans i deixaria de banda partits petits com els nacionalistes. Seria una manera d'intentar evitar pactes antinatura.


Aquesta llei és una proposta del govern central amb la voluntat de reforça la legitimitat dels alcaldes i acabar amb pactes entre partits que, a vegades, no responen a la realitat dels municipis. El projecte, que encara s'ha de debatre, planteja també una actualització de les competències municipals i la reforma del finançament local.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.