L'oposició força una nova auditoria sobre obres públiques presumptament relacionades amb el finançament de CDC


  • Comparteix:

Les obres de la plaça dels Rabassaires, assenyalades per l'oposició / Foto: ACN

Les obres de la plaça dels Rabassaires, assenyalades per l'oposició / Foto: ACN

L'Ajuntament encarregarà fer una nova auditoria que analitzi sis casos més d'obres públiques fetes a Sant Cugat presumptament relacionades amb el finançament il·legal de CDC. La mesura s'ha pres al ple municipal després que l'oposició en bloc hagi aprovat una moció original de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA. Segons el text, les obres coincidirien amb donacions per part de les adjudicatàries a les fundacions relacionades amb el partit nacionalista d'aproximadament el 3% del cost dels treballs. L'equip de govern s'ha quedat sol en el vot en contra de la moció i l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha reiterat que l'Ajuntament de Sant Cugat és una 'víctima' d'aquest procés.

ESCOLTA-HO

Aquesta nova auditoria hauria d'analitzar, de moment, sis obres més. Una a la Bòbila-la Serreta, una altra al complex esportiu de Mira-sol, dues a la plaça dels Rabassaires, una al passeig de Francesc Macià i l'última al mercat de Mira-sol.

La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert ha assenyalat que hi ha 'moltes coincidències casuals' en aquest cas i ha parlat d''enginyeria perfeccionada' per ocultar el presumpte finançament il·legal. Gibert, ha afirmat que la informació publicada a 'El País' mereix ser investigada.

Núria Gibert

No volem substituir una cosa per una altra, però ens sembla suficientment greu i important que en un mitjà tan important s'hi verteixin aquestes acusacions sobre casualitats massa casuals que sovint coincideixen en aquest Ajuntament.


ERC-MES, per la seva banda, ha lamentat que des del govern 'es vulgui fer responsable' l'oposició de la taca a la reputació de la ciutat. La portaveu republicana, Mireia Ingla, ha assegurat que no s'aturaran fins que s'hagi investigat.

Mireia Ingla

Vostès ens renyen, que fem joc brut, faltem a la veritat, difamem i intoxiquem. Tot això ens ho diu el partit del govern a nosaltres. I continuarem, els recomano que s'ho prenguin seriosament i amb calma, perquè no pararem.


Els tres proposants de la moció han rebutjat durant el debat el finançament per part d'empreses privades, siguin adjudicatàries d'obra pública o no, dels partits polítics. El portaveu d'ICV-EUiA ha assegurat que hi ha hagut pràctiques en aquest sentit que són 'legals', però 'inacceptables'. Gutiérrez ha destacat també que, des que es va fer pública la sentència del 3%, no ha detectat cap reacció per part dels hereus de l'antiga CDC.

Ramon Gutiérrez

Malgrat això, des que ha sortit la sentència no hi ha hagut cap conseqüència política ni cap mesura nova. Es segueixen acumulant indicis i segueix augmentant la sospita.


Els partits que no han proposat la moció han lamentat que cupaires, republicans i ecosocialistes els hagin deixat fora de la iniciativa pel fet que rebin donacions d'empreses privades, tot i que hi han votat a favor. El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha justificat el seu vot perquè l'auditoria ajudi a esclarir la situació.

Álvaro Benejam

No estem prejutjant, l'únic que es demana és posar llum i taquígrafs per fins i tot descartar que hi hagi hagut irregularitat. El què es demana és que constatem nosaltres també si n'hi ha hagut.


També els socialistes han lamentat no haver pogut format part de la moció. El portaveu socialista, Pere Soler, ha assenyalat, això sí que 'cal fer autocrítica' per part dels grups polítics ja que es fan afirmacions 'sense proves' i 'astracanades' contra els adversaris polítics. Soler, a més, ha animat Conesa a tirar endavant amb la querella que va anunciar al gener.

Pere Soler

Volem esperonar a l'alcaldessa a tirar endavant la querella contra CDC si es demostrava que hi havia hagut mala fe.


Cs, per la seva part, ha insistit en reclamar la dimissió de l'alcaldessa. El portaveu taronja, Aldo Ciprian, ha assenyalat que Conesa hauria de plegar 'per dignitat' i l'ha animat a prendre una decisió 'valenta'.

Aldo Ciprian

Demanem a l'alcaldessa que dimiteixi i deixi a qualsevol dels seus companys la seva cadira per tornar el respecte i dignitat a la ciutat de Sant Cugat davant els ciutadans i la resta del món.


El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, també ha donat suport a la moció, tot i que ha retret a proposants i govern que no li hagi arribat informació sobre la proposta.

L'alcaldessa defensa la feina de l'Ajuntament

L'alcaldessa, Mercè Conesa, s'ha defensat de les acusacions de l'oposició i ha rebutjat que el govern estigui posant 'pals a les rodes' a les investigacions de l'Ajuntament. Segons Conesa, el consistori ha lliurat tota la informació que se li ha requerit i per això havien preparat esmenes, que finalment s'han retirat, ja que la moció demanava accions 'que ja estaven fetes'. També ha animat l'oposició a 'anar als jutjats' si tenen proves que a l'Ajuntament s'hi ha comès alguna il·legalitat i els ha acusat de forçar la situació de cara a les municipals del 2019.

Mercè Conesa

Si tenen proves vagin als jutjats que és on toca. Si vostès són capaços de dir que realment hi hagut un sol euro de l'Ajuntament de Sant Cugat ha anat a CDC vagin als jutjats perquè no és veritat. No tinguem més aquesta conversa al ple.


L'alcaldessa ha argumentat que està 'en contra' que empreses privades facin donacions a partits polítics i que, quan ha tingut responsabilitat en un partit polític, com a portaveu de CDC, s'han eliminat. Conesa també ha assegurat que no dimitirà i que cada vegada que li demanen té 'més ganes de continuar'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.