Les JERC commemoren la proclamació de l'Estat català, ara fa 70 anys


  • Comparteix:

Les joventuts republicanes han penjat una estelada del Monestir i han celebrat una xerrada

Les joventuts republicanes han penjat una estelada del Monestir i han celebrat una xerrada

Rememorar els referents històrics per mirar endavant amb ambició. Aquesta és la intenció de les JERC, que han commemorat el 70è aniversari de la proclamació de l'Estat català dins la Federació de Repúbliques Ibèriques, el 6 d'octubre del 1934.

Una trentena de persones s'han aplegat a la plaça d'Octavià, per participar a la commemoració dels 70 anys de la proclamació, per part de Lluís Companys, de l'Estat català. Les joventuts republicanes han penjat durant uns minuts una bandera estelada de nou metres al campanar del Monestir, i han llegit un manifest.

El portaveu de les JERC, Ramon Puigneró, ha fet una crida a recordar els esdeveniments de l'any 1934 sense perdre, però, l'ambició de futur.

Ramon Puigneró

Envoltats de botiflers i d'un sentiment d'auto-odi, ens hem d'aferrar a la història per refer la situació actual. Perdre la por per canviar la realitat. Tenim massa seny i poca rauxa.


La commemoració ha continuat a la Casa de Cultura, on s'ha celebrat una xerrada sobre la història de la proclamació de l'Estat català. El professor d'Història contemporània de la Universitat de Barcelona, Pelai Pagès, ha explicat que no es pot pretendre reproduir en l'actualitat la situació del 1934, i ha recordat que la proclamació de Lluís Companys no va significar una ruptura amb l'Estat espanyol.

Pelai Pagès

Lluís Companys no va ser un rupturista amb l'Estat espanyol, sinó que va plantejar una solució de compromís sense trencar amb l'Estat.


El professor de la UAB Oriol Jonqueras ha manifestat que la qüestió fonamental, encara avui dia, continua sent decidir si el subjecte de sobirania dels catalans és l'Estat espanyol o Catalunya. De la seva banda, el professor de secundària Agustí Barrera ha assegurat que la proclamació de l'Estat català pot servir d'ensenyament per reordenar l'actual paper de les autonomies a l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.