Nova modificació urbanística del ple de Sant Cugat per assolir la preservació de Torre Negra


Temes relacionats

Una passejada per Torre Negra reivindica protegir la zona 21 anys després de l'atac al Pi d'en Xandri (17/mar/18)


  • Comparteix:

Masia de Torre Negra

Masia de Torre Negra

Sant Cugat fa un pas més per protegir Torre Negra amb la classificació de 165 hectàrees de la zona com a sòl no urbanitzable ordinari. El ple ha donat suport a l'aprovació provisional de la tercera modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) d'aquest sector per protegir aquest espai natural i evitar que s'hi pugui edificar. La constructora Núñez i Navarro, propietària majoritària dels terrenys, té previst desenvolupar-hi una urbanització amb 2.800 pisos. Tots els grups han fet costat al govern, tret de Cs, que s'ha abstingut, i el PP que hi ha votat en contra.

ESCOLTA-HO

Aquesta és la la tercera modificació del PGM després que el Tribunal Suprem (TS) confirmés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que considerava que Torre Negra no podia ser preservat pels seus valors naturals. Els tribunals, però, van reconèixer la competència de l'Ajuntament per classificar aquest àmbit com a sòl no urbanitzable ordinari, que és la fórmula que ha impulsat el consistori.

La modificació que s'ha aprovat ara proposa classificar com a sòl urbà els tres nuclis existents a la zona: la urbanització residencial Torre Negra -que ja havia estat sòl urbà al PGM de 1976- el Club Tennis Natació Sant Cugat i l'escola Avenç, que fins ara era sòl no urbanitzable per facilitar-ne la gestió.

Durant aquest procés s'han interposat nou al·legacions, les dels propietaris i les de les empreses privades que s'han desestimat perquè 'hi ha la voluntat de preservació' i s'han estimat parcialment les dels equipaments i del centre esportiu, que suposen canvis poc substancials. El consistori també veu possible que si la modificació prospera, Núñez i Navarro interposi un contenciós. L'estudi també inclou que els nuclis dispersos residencials de l'avinguda de Can Bellet i de l'avinguda de Can Calado siguin verds privats.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, ha remarcat que, malgrat que el procés ha requerit tres canvis urbanístics sobre el PGM, de moment la justícia no ha donat l'esquena a la possibilitat que la protecció pugui fer-se efectiva.

Damià Calvet

En cap judici hem tingut una sentència que ens digui que no podem programar aquest sector. No ho han qüestionat. El que ens han dit fins ara és que no ho hem fet bé.


El PP i Cs han mantingut el posicionament. Cs ha posat el dit a la nafra amb la sagnia econòmica que suposa el procés per a la ciutat i ha pronosticat que, a banda de Núñez i Navarro, el consistori haurà de sumar judicis amb altres particulars. El PP ha sortit en defensa, de nou, dels drets dels propietaris, i ha girat el debat cap a les demandes que sí se satisfan, en canvi, a altres zones com a Can Cortés. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha lamentat les conseqüències locals de l'atzucac judicial.

Álvaro Benejam

No només hem de resoldre la protecció urbanística, sinó també les demandes dels propietaris.


Uns dubtes, sobre drets compensatoris, també ha exposat la CUP-PC, que ha reclamat 'la necessitat d'un pla B' per a la ciutat, com diu la portaveu Núria Gibert.

Núria Gibert

No volem 3.000 pisos a Torre Negra. Però sí pensem que allà hi ha una sèrie de persones a les quals se'ls ha de donar unes respostes concretes.


No obstant això, els antisistema han fet costat al govern i han refermat 'el no sotmetiment' a Núñez i Navarro i la seva corresponsabilitat en la preservació de l'espai. També ha reclamat fer realitat el Pla de Masies, un pla que el govern, ha assegurat Calvet, té previst elaborar.

Des d'ERC-MES, tot i el suport, s'ha fet constar que 'la unitat no és tan unitària' en el si del plenari i que cal no repetir errors en el procés urbanístic a cop de modificacions. ICV-EUiA i el PSC han fet costat al govern -els socialistes 'sense fisures'- en aquest canvi de planejament. Els ecosocialistes s'han mostrat esperançats que el periple urbanístic-judicial 'es resolgui d'una vegada'.

L'aprovació d'aquest text es culminarà el tràmit municipal i l'expedient s'enviarà a la Comissió d'Urbanisme de Barcelona per a la seva aprovació definitiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.