Sant Cugat exigeix revertir les reclamacions de l'IVA a les entitats culturals i mitjans de comunicació públics


  • Comparteix:

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda

Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda

L'Ajuntament exigeix al ministeri d'Hisenda que reverteixi les reclamacions de l'IVA a les entitats culturals i mitjans de comunicació públics. El consistori alerta de la 'situació d'ofec' que pateixen les institucions catalanes i demana que faci una mesa de diàleg amb els actors afectats per 'reconduir una interpretació de la llei forçada' que 'posa en perill' la sostenibilitat financera d'entitats i mitjans públics. Tots els grups excepte el PP i Cs, que s'han abstingut, s'han sumat a una moció conjunta d'ICV-EUiA, PDeCAT-Demòcrates, ERC-MES i el PSC a proposta inicial dels ecosocialistes. Des del grup popular s'ha justificat l'abstenció al·legant que el govern espanyol obeeix una normativa europea.

ESCOLTA-HO

La legislació vigent obliga aquestes entitats a abonar els imports de l'IVA corresponents a les subvencions rebudes i fer-ho de manera retroactiva des del 2012. El text aprovat demana al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que centri els esforços de la hisenda espanyola a lluitar contra el frau fiscal de les grans corporacions 'en lloc d'intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació social i cultural'. La portaveu d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana, considera que els problemes financers de l'Estat espanyol han portat a aquesta situació.

Roser Casamitjana

L'Estat espanyol arrossega una greu crisi de les finances públiques que l'obliga a exprimir tots els mecanismes possibles per obtenir nous recursos. Ho sabem prou bé els ajuntaments.


La moció també dóna suport a les iniciatives parlamentàries impulsades per anul·lar la retroactivitat i al sector cultural i audiovisual de Catalunya.

El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha aprofitat la seva intervenció per lamentar la parcialitat d'alguns mitjans de comunicació públics i ha alertat que poden acabar estant al servei d'interessos privats o esdevenir 'mitjans de govern'. Segons Defranc, ell mateix ha patit 'marginació' per part d'alguns mitjans per ser d''un determinat color polític'.

Abstenció del PP
El portaveu del PP, Álvaro Benejam, s'ha abstingut en la votació d'aquesta proposta. El regidor considera que el govern estatal va actuar amb rapidesa per aplicar la normativa, la qual assegura ha estat imposada per la Unió Europea (UE). Tot i així, lamenta que tot plegat suposi un perjudici a les entitats.

Álvaro Benejam

Això està perjudicant les entitats i a vegades és una demanda impossible de satisfer.


La moció aprovada detalla a l'acord segon exigir al ministeri d'Hisenda que 'aturi l'ofec a les institucions catalanes i als mitjans de comunició públics' i al tercer 'que lluiti contra el frau fiscal de les grans corporacions'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.