Llarena decideix avui si envia a la presó Romeva i la resta de citats al Suprem


  • Comparteix:

Romeva i els altres consellers, abans de declarar a l'Audiència Nacional al novembre / Foto: ACN

Romeva i els altres consellers, abans de declarar a l'Audiència Nacional al novembre / Foto: ACN

El jutge del Tribunal Suprem (TS) que instrueix la causa oberta pel procés, el santcugatenc Pablo Llarena, decideix avui si dicta presó preventiva o manté en llibertat el santcugatenc Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Marta Rovira i Dolors Bassa. La compareixença, a partir de dos quarts d'onze del matí, arriba hores després que el ple del Parlament no hagi investit Turull, exgerent de l'Ajuntament de Sant Cugat, com a president de la Generalitat. Després del ple, les republicanes Forcadell, Rovira i Bassa han renunciat com a diputades. El seu company de files Romeva, en canvi, ha mantingut l'acta, igual que Rull i Turull (JxCat).

La citació de Llarena no inclou els exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs, implicats en la mateixa causa, en no ser diputats. Tampoc no ho són ja, tot i que compareixeran avui, l'exconsellera Dolors Bassa, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que han renunciat a l'acta 'per no interferir en l'activitat democràtica del Parlament'.

Al santcugatenc Llarena li toca avui decidir, davant la propera obertura del judici oral, si agreuja les mesures contra els investigats dictant presó preventiva. La citació d'aquest divendres també permetrà a Llarena comunicar a totes les parts -investigats, Fiscalia, l'acusació popular (exercida per VOX) i l'Advocacia de l'Estat- a qui processa i per quins delictes se'ls jutja. VOX ja ha avançat que demanarà presó preventiva per als investigats.

Amb la interlocutòria de processament, s'obre la porta a la inhabilitació dels investigats com a càrrecs públics. Segons l'article 384 bis de la Llei d'enjudiciament criminal, les persones que tenen un processament en ferm per, en aquest cas, rebel·lió i tenen decretada presó preventiva poden ser inhabilitades. El processament en ferm ve donat per la Sala d'Apel·lacions del Suprem.

Després de l'intent fallit aquest dijous d'investir Turull com a president, dissabte tindrà lloc la segona ronda de votacions al ple del Parlament amb què la investidura és possible amb una majoria simple.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.