34 atencions a ciutadans i 20 expedients de queixa, primer informe de Palacio com a Síndic de Greuges

El posicionament del Síndic sobre els 'presos polítics' divideix els grups municipals


  • Comparteix:

Ramon Palacio, aquest dilluns a l'ajuntament / Foto: Ajuntament

Ramon Palacio, aquest dilluns a l'ajuntament / Foto: Ajuntament

El Síndic de Greuges de Sant Cugat, Ramon Palacio, va atendre 34 ciutadans i va iniciar una vintena d'expedients de queixa durant el quart trimestre de 2017. És el primer informe que Palacio presenta des que ocupa el càrrec i on subratlla que l'atenció de l'Ajuntament i l'EMD sobre les queixes és 'bona', tot i que reclama que es resolgui d'una forma més àgil. El Síndic ha defensat aquesta memòria aquest dilluns en una sessió plenària extraordinària.

ESCOLTA-HO

La documentació presentada per Palacio recull actuacions entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre de l'any passat. De les 34 atencions 31 han estat noves, mentre que les restants són expedients en tràmit i pendents de resolució. 11 de les atencions han estat en qualitat de consulta, informació i assessorament, que han derivat en un redireccionament a organismes com l'Oficina Municipal d'Informació Ciutadana (OMIC) o al Servei de Mediació municipal.

Dels 20 expedients de queixa, 7 han quedat desestimats. Els admesos abordaben qüestions com el Medi Ambient (4 expedients), Urbanisme (2), Serveis Socials (2), Via pública (1), Educació (1), Administració (1) i Participació Ciutadana (1). El Síndic ha posat en valor la resposta de l'Ajuntament i l'EMD, però ha reclamat més celeritat a l'hora de donar solució a les peticions.

Ramon Palacio

Cal millorar els terminis de resposta cap al ciutadà i també els terminis del Síndic.


Es tracta d'uns deures que l'equip de govern ja ha assumit i que es tindran en compte per millorar l'atenció. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha encoratjat Palacio a treballar pels drets i llibertats dels ciutadans.

Mercè Conesa

Encoratjo el Síndic a continuar treballant pels drets humans, pels drets i llibertats.


La majoria de les atencions s'han realitzat de forma presencial, però el Síndic ha subratllat la feina que s'està fent des de la seva oficina per obrir la tasca a través de canals informàtics.

Palacio contra les resolucions del jutge Llarena
Cs, el PSC i el PP han criticat que Palacio s'hagi posionat contra l'empresonament dels 'presos polítics' i li han reclamat neutralitat en aquest sentit per mantenir la seva confiança. Els portaveus d'aquests grups, Aldo Ciprian, Pere Soler i Álvaro Benejam, consideren que el Síndic ha de treballar per a tota la ciutadania.

Ciprian/Soler/Benejam

Limiti's a fer la seva feina i no doni opinions esterils. / Abstingui's de tot allò que no formi part d'alló que diu la sindicatura. / Actuï amb imparcialitat, neutralitat i independència.


Es tracta d'un posicionament que ha topat amb el dels grups independentistes. Des del PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC i ERC-MES s'ha subratllat que la tasca del Síndic es fonamenta en la defensa de les llibertats i dels drets humans. Ho han verbalitzat Carmela Fortuny, Núria Gibert i Mireia Ingla.

Fortuny/Gibert/Ingla

El Síndic defensa els drets fonamentals dels veïns de Sant Cugat, com en Raül Romeva. / Davant les vulneracions de dret, el silenci també és posicionar-se. / Li agraïm el suport a la ciutadania que ha vist vulnerats els seus drets.


El Síndic de Greuges va qualificar d''abús' les resolucions del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i va alertar d'una 'involució democràtica' per part de l'Estat espanyol.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.