ICV-EUiA demanarà al ple que exigeixi la recuperació del dret universal a la sanitat pública, suspès pel TC


  • Comparteix:

El Tribunal Constitucional ha suspès la llei catalana d'accés universal a la sanitat

El Tribunal Constitucional ha suspès la llei catalana d'accés universal a la sanitat

ICV-EUiA insta els grups municipals de l'Ajuntament a exigir la restitució de la llei catalana d'accés universal a la sanitat suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC). Els ecosocialistes presentaran una moció al ple d'aquest mes on lamenten que aquest tribunal hagi admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra aquesta llei catalana que estableix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics i que la forma d'acreditar-ho és l'empadronament. El text també proposa donar suport i subscriure el manifest de la Plataforma pel dret universal a la salut.

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas ha carregat contra la reforma que el govern del PP va fer el 2012 que fa que l'accés a la targeta sanitària sigui a través de la cotització a la Seguretat Social i no mitjançant de l'empadronament, com era fins aleshores, una modificació que exclou del sistema de salut les persones sense permís de residència.

Marta Ribas

Mirem per on mirem és una molt mala decisió de política pública excloure a qualsevol de l'atenció sanitària, però excloure aquest tipus de col·lectius no té cap sentit i l'únic que té són efecte perjudicials per aquests col·lectius i per la societat en general. Fins i tot pel propi sistema perquè atendre una persona a urgències és més car que fer-ho des de l'atenció primària.


ICV-EUiA demana al departament de Salut que continuï garantint l'atenció sanitària pública a tots els ciutadans del país. En aquest sentit, exigeixen al govern de la Generalitat que doni seguretat jurídica als professionals del sistema sanitari 'perquè tinguin clar que no hi haurà conseqüències i en cas que n'hi hagi estaran cobertes pel govern de la Generalitat'.

El Parlament de Catalunya va aprovar el juny de l'any passat la llei d'accés universal a la sanitat amb el vot contrari del PP, l'abstenció de Ciutadans i el vot favorable de la resta de grups, que en aquells moments suposava el 73% dels escons de la cambra. Seguint aquesta aritmètica, els ecosocialistes s'han mostrat convençuts que la moció tirarà endavant al plenari. Ribas ha criticat la postura tant dels populars com de Cs.

Maria Ribas

No només veiem l'actitud del Partit Popular que és qui ha provocat aquest problema i el continua mantenint sinó també la de mirar cap a un altre costat de Cs en un tema que és de drets bàsics i humanitaris. Aquells que s'omplen la boca de defensar els drets de tota la ciutadania a Catalunya i a Espanya, constantment quan anem a les concrecions ens trobem que en realitat no són més que un Partit Popular maquillat.


Segons el Catsalut si finalment es tomba la llei unes 180.000 persones quedarien excloses de l'atenció de la sanitat pública.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.