Sant Cugat exigeix la recuperació de l'assistència sanitària pública i universal a Catalunya


  • Comparteix:

El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment la llei catalana d'accés universal a la sanitat / Foto: ACN

El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment la llei catalana d'accés universal a la sanitat / Foto: ACN

L'Ajuntament fa costat a la llei catalana d'accés universal a la sanitat, suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional (TC). El consistori donarà suport i subscriurà el manifest de la Plataforma pel dret universal a la salut. Així ho estableix una moció aprovada aquest dilluns pel ple, amb la qual també s'expressa el rebuig al recurs espanyol a la llei i s'insta la conselleria de Salut a continuar garantint l'atenció sanitària pública per al conjunt de la ciutadania.

ESCOLTA-HO

CONSULTA LA MOCIÓ



La reforma que el govern del PP va fer el 2012 fa que l'accés a la targeta sanitària sigui a través de la cotització a la Seguretat Social i no mitjançant de l'empadronament, com era fins aleshores, una modificació que exclou del sistema de salut les persones sense permís de residència. El Parlament de Catalunya, però, va aprovar el juny de l'any passat la llei d'accés universal a la sanitat, una norma que estableix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics i que la forma d'acreditar-ho és l'empadronament.

La llei està actualment suspesa cautelarment i, segons el Servei Català de la Salut, si finalment es tomba, unes 180.000 persones quedarien excloses de l'atenció de la sanitat pública. És per això que el ple municipal ha reclamat la implantació d'aquesta llei, com ha destacat la regidora ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

Roser Casmitjana

Demana la implantació de la sanitat universal i reivindica el dret bàsic de tota la ciutadania de poder ser atès per la sanitat pública.


La moció ha rebut el suport també del PDeCAT-Demòcrates i ERC-MES, proposant juntament amb ICV-EUiA, i de la CUP-PC, el PSC i el regidor no adscrit. Cs s'ha sumat a tots els acords, menys al rebuig al recurs d'inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol. En aquest sentit, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha defensat la reforma del seu partit a la llei espanyola.

Álvaro Benejam

El govern va aprovar el decret amb el qual es va fer efectiva la cobertura per als espanyols exclosos i es va posar fi a les irregularitats en el accés a la targeta. Es van establir les bases per protegir la sanitat pública dels estrangers en situació administrativa irregular.


El PSC havia presentat esmenes a la proposta, que finalment ha retirat.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.