Partits polítics i pensionistes debaten sobre el sistema de pensions i altres reivindicacions


  • Comparteix:

Un centenar de pensionistes han assistit a la trobada a la Casa de Cultura

Un centenar de pensionistes han assistit a la trobada a la Casa de Cultura

La Plataforma de Pensionistes ha organitzat aquest dijous un debat amb tots els grups polítics municipals en què s'han posat sobre la taula els diferents punts de vista sobre el funcionament del sistema de pensions. Tot i que el punt central de la trobada era aquest, també s'han abordat àmpliament altres reivindicacions de la plataforma a nivell de ciutat com l'habitatge, la mobilitat, els serveis públics o la futura Oficina del Pensionista. En un encès torn de preguntes, el centenar de persones que han assistit al debat han reclamat als representants dels partits respostes i mesures concretes per tal de garantir unes prestacions dignes.

Tots els grups polítics han constatat la relació directa entre la sostenibilitat del sistema de pensions i la qualitat del mercat de treball. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha defensat que 'cal consens social i polític' per recuperar la guardiola de les pensions i ha seguit la mateixa recepta per proposar un pacte de ciutat sobre habitatge, un dels temes recurrents del debat. Fortuny iniciarà la setmana que ve una ronda de converses amb tots els grups sobre aquesta qüestió.

Carmela Fortuny

Fer un pacte social d'accés a l'habitatge a Sant Cugat. Per a la gent gran, pels joves i per les famílies. Sense demagògia.


Des de la CUP-PC, Núria Gibert ha assegurat que posar en dubte la sostenibilitat del sistema de pensions és una falàcia per camuflar un procés de 'descapitalització i privatització avalat pels bancs' i els grans actors financers. La portaveu cupaire ha posat en dubte altres despeses de l'estat com la monarquia i l'exèrcit i ha defensat un model més equitatiu en tots els àmbits.

Núria Gibert

Entenc la desesperació i l'emprenyament de veure algunes de les burles que es feien amb els diners públics en aquest estat, prioritzant el deute per sobre de qualsevol altra qüestió.


El regidor de Ciutadans Sergio Blázquez ha apostat per la coexistència del sistema públic i privat i ha apuntat a l'envelliment de la població com un dels motius que obliguen a fer un canvi estructural en el sistema de pensions per garantir-ne la viabilitat.

Sergio Blázquez

Si no fem reformes, el sistema no es manté. Hem de solucionar la precarietat de l'ocupació, fer polítiques per fomentar la natalitat i millorar l'educació per ser més competitius.


El regidor d'ERC-MES, Èric Gómez, ha reivindicat que cal derogar l'article 135 de la Constitució que prioritza el pagament del deute per sobre de la despesa. També ha assegurat que el sistema de pensions és sostenible sempre que hi hagi bones taxes d'ocupació i feina de qualitat amb sous dignes. Les bonificacions de l'IBI per a la gent gran han estat un altre punt destacat del debat. Els republicans volen que tots els impostos es paguin en funció dels ingressos.

Èric Gómez

Les bonificacions són un pegat, cal resoldre el problema d'arrel i que els impostos s'estableixin en funció de la renda.


Des d'ICV-EUiA, el portaveu Ramon Gutiérrez creu que garantir unes pensions dignes és voluntat política perquè el sistema 'és fort i viable' malgrat el dèficit provocat pel govern del PP. Gutiérrez ha apostat per derogar la reforma laboral i recórrer als pressupostos generals de l'Estat per assegurar les pensions si amb les cotitzacions no hi ha prou.

Ramón Gutiérrez

Culpar les persones perquè cada cop morim més tard és un error. Si l'esperança de vida és més gran és perquè generem més riquesa. El problema és que està més mal repartida que mai.


Tots els representats polítics han celebrat la posada en marxa d'una Oficina d'Atenció al Pensionista i també la creació d'un Carnet del Pensionista. En aquest sentit, però, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha demanat un pas més al Consistori de cara als més de 12.000 pensionistes que hi ha a la ciutat.

Pere Soler

L'Ajuntament hauria de conèixer els seus pensionistes, anar-los a buscar i detectar quines mancances tenen. De vegades no es poden acostar als punts d'informació.


Per últim, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha defensat un model de pensions públiques lligat a l'IPC però amb 'matisos' per garantir la sostenibilitat econòmica.

Álvaro Benejam

La sanitat pública ha de funcionar bé i les pensions públiques han d'estar garantides. Hi hagi plans de pensions privats o no.


La Plataforma de Pensionistes es reuneix tots els dilluns davant de l'Ajuntament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.