Denegada la llibertat per a Raül Romeva


Temes relacionats

Romeva i tres exconsellers denuncien la seva presó preventiva a les Nacions Unides (27/jul/18)

El TC admet a tràmit el recurs d'empara de Romeva, Forcadell i Bassa contra la presó preventiva (24/jul/18)

Raül Romeva, 120 dies a la presó (20/jul/18)

Romeva i Junqueras demanen la llibertat i proposen com a alternativa l'arrest domiciliari o un dispositiu telemàtic (17/jul/18)


  • Comparteix:

Raül Romeva en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

Raül Romeva en una imatge d'arxiu / Foto: ACN

El Tribunal Suprem ha denegat la llibertat als presos independentistes, entre els quals hi ha el santcugatenc Raül Romeva. Els magistrats que conformen el tribunal que jutjarà la causa del procés argumenten la seva decisió en el risc de fuga i la proximitat del judici, a més que justifiquen que els motius pels quals el jutge Pablo Llarena els va empresonar no han canviat.

És la primera vegada que els membres de la Sala Segona del Suprem es pronuncien sobre una petició que afecta els empresonats, un cop el magistrat Llarena ha tancat la investigació i ha enviat la causa a la sala perquè els jutgi.

Els advocats de Bassa, Forcadell, Sànchez, Cuixart, Junqueras, Forn, Romeva, Rull i Turull havien sol·licitat als cinc magistrats que els deixessin en llibertat a l'espera de judici. A banda dels arguments ja usats anteriorment davant Llarena, afegien el fet que Alemanya no entregui Puigdemont per rebel·lió i que Llarena hagi retirat les euroordres. Això, segons sostenien, suposa la 'nul·la confiança' del jutge instructor en la qualificació dels fets i, per tant, en l'existència del delicte de rebel·lió.

En la resolució, però, els magistrats consideren que la retirada de les euroordres no té cap incidència i s'han alineat amb els arguments esgrimits fins ara pel jutge instructor, Pablo Llarena, i per la sala d'apel·lacions (que revisava les decisions de Llarena). Per això mantenen que tots nou han de continuar privats de llibertat fins al judici. A banda de rebutjar la llibertat, tampoc accedeixen a substituir la presó per altres mesures alternatives menys greus.

A més, el tribunal considera que és 'procedent' mantenir la presó per la proximitat del judici, la 'fermesa' de la interlocutòria de processament així com la 'naturalesa i la gravetat dels fets indiciàriament atribuïts als processats'. També explica que serà l'òrgan encarregat de jutjar els presos, però que encara no ha pres contacte amb les diligències que s'han practicat durant la instrucció ni ha intervingut en la resolució dels recursos (que ha resolt la sala d'apel·lacions). Per tant, consideren que canviar el criteri i deixar-los lliures suposaria apreciar que hi ha hagut un canvi en els motius que fins ara els mantenien privats de llibertat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.