L'ofrena floral de la Diada a Sant Cugat, marcada pels presos i exiliats polítics


  • Comparteix:

Sant Cugat ha viscut la Diada del 2018 amb un record constant pels polítics i persones empresonades i a l'exili i amb una clara voluntat de fer palesa l'excepcionalitat de la jornada. El PdeCAT-Demòcrates, la CUP-PC i ERC-MES han abanderat el discurs independentista durant l'acte d'ofrena floral a la plaça de Rafael Casanova i han animat els santcugatencs a la mobilització i a no normalitzar, el que consideren, una situació de pèrdua de llibertats. Justícia social i diversitat són les paraules claus per a Sant Cugat en Comú que també s'ha sumat a l'acte on el PSC ha recordat, d'altra banda, que la Diada és una festa de tot el poble català. Cs i el PP, com cada any, no han assistit a la commemoració institucional de la Diada a Sant Cugat, com tampoc ho ha fet el regidor no adscrit Dimitri Defranc, a diferència de l'altre regidor no adscrit Xavier Cortés, que sí hi ha participat.

L'alcaldessa i representant del PDeCAT-Demòcrates, Carmela Fortuny, ha dit que la del 2018 és la Diada de la llibertat, una opinió que també han defensat les portaveus de la CUP-PC, Núria Gibert, i d'ERC-MES, Mireia Ingla, les quals han defensat el dret d'autodeterminació i han criticat la vulneració de drets que pateixen, diuen, els catalans.

Carmela Fortuny, Núria Gibert i Mireia Ingla

La Diada del 2018 és la de la llibertat. Tenim presos polítics, exiliats i també de les entitats socials i apel·lo com a santcugatencs a celebrar la Diada amb un gran record per ells. / Hem de saber d'on venim, quina és la nostra convicció, que el dret d'autodeterminació és totalment legítim, que el defensarem fins a les últimes conseqüències i esperonem tota la gent a que es mobilitzi, s'organitzi i que pensi que el que estem fent és història. / És una Diada excepcional perquè som a les portes de l'aniversari de l'1 d'Octubre i perquè s'ha de recordar la vulneració de drets i llibertats.


El portaveu d'ICV-EUiA i representant de Sant Cugat en Comú, Ramon Gutiérrez, ha defensat la pluralitat i diversitat de Catalunya i ha demanat superar la via unilateral i l'autonomia actual. El portaveu del PSC, Pere Soler, ha explicat que la commemoració de la Diada ha de representar els valors d'unitat del país.

Ramon Gutiérrez i Pere Soler

Reivindicar ara més que mai la idea d'una Catalunya plural i diversa i defensar la necessitat de superar la via unilateral i el bloqueig de l'autonomia actual per avançar cap a un referèndum que inclogui tothom i el dret a decidir lliurament el nostre futur. / Vivim la Diada amb total normalitat, portem 40 anys treballant per a la ciutadania i el país i, per tant, per a nosaltres assistir a la Diada és imprescindible perquè representa els valors de la unitat del que hauria de ser el país.


Les delegacions locals de l'ANC i Òmnium han estat les encarregades de donar el tret de sortida a la Diada d'enguany on també s'ha comptat amb la presència del conseller de Polítiques digitals i Administració Pública, el santcugatenc Jordi Puigneró, que ha destacat el tarannà reivindicatiu d'enguany.

Jordi Puigneró

Les darreres diades ja havien estat molt especials però aquesta té un tarannà més reivindicatiu perquè tenim gent privada de llibertat i, per tant, hi ha un lema molt clar 'O llibertat o llibertat.'


La plaça de Rafael Casanova ha aglutinat també el ball dels Gegants de Sant Cugat, un pilar de quatre dels Gausacs, l'actuació del quartet Brossa i la lectura poètica de Martí Romaní. Una desena d'entitats han fet la seva particular ofrena floral i han recordat l'esperit de la Diada.

Unió Ciclista, Penya Blaugrana i Rugby Sant Cugat

No ens podem desdir de res que passi a Sant Cugat que sigui significatiu i la Diada és una festa molt significativa per al país i per a Sant Cugat. / La catalanitat és un dels nostres símbols d'identitat del FC Barcelona i és per això que participem. / Creiem que són temps on valors del nostre esport són molt importants, com el respecte.


Com a novetat, aquest any tots els actes institucionals de la Diada a Sant Cugat i el discurs de l'alcaldessa, Carmela Fortuny, s'han celebrat a la plaça de Rafael Casanova, un espai que agafa el relleu a la plaça de Barcelona, que els darrers anys havia centrat part de la commemoració de la jornada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.