Sant Cugat reclama actualitzar el cens de simbologia franquista de Catalunya


  • Comparteix:

El monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat / Foto: IEC

El monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat / Foto: IEC

Sant Cugat insta el govern de la Generalitat a actualitzar el cens de simbologia franquista de Catalunya per incloure-hi el monument del Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat, prop del Monestir de Montserrat. Per fer-ho possible el ple demana al govern de Torra que tiri endavant la llei integral de la memòria democràtica de Catalunya que ha de permetre retirar el monument i adequar la cripta, així com també actuar sobre la resta de la simbologia franquista que encara perdura a Catalunya. La petició s'ha fet a través d'una moció conjunta del PSC, ERC-MES, el PDeCAT-Demòcrates i ICV-EUiA que ha rebut el suport de la CUP-PC i els regidors no adscrits Dimitri Defranc i Xavier Cortés. Cs també ha votat a favor del text, tot i que s'ha abstingut en l'acord sobre l'adequació de la cripta. El PP hi ha votat en contra de la moció.

ESCOLTA-HO

CONSULTA LA MOCIÓ



La proposta és fruit de la fusió d'una moció original del PSC i d'una alternativa d'ERC-MES. El portaveu socialista, Pere Soler, ha agraït la bona entesa amb ERC-MES i el suport de la resta de grups municipals i ha lamentat que hi hagi monuments que 'veneren dictadors i feixistes que han portat 40 anys de desastre al nostre Estat'.

Pere Soler

No hi pot haver cap monument que enalteixi el franquisme ni el feixisme ni a l'àmbit públic ni al privat. Aquesta situació seria impensable en altres països europeus.


Pel regidor republicà Èric Gómez és necessari impulsar una llei pròpia de memòria democràtica que permeti la Generalitat actuar d'ofici 'per retirar la simbologia franquista del nostre país'. Una oportunitat que, segons Gómez, treurà pressió als Ajuntaments per retirar la simbologia franquista. 'Creiem que és el moment per fer net' ha sentenciat.

L'únic grup municipal que ha votat en contra de la iniciativa ha estat el PP. El portaveu popular, Álvaro Benejam, ha lamentat les 'imprecisions' de la moció i l'ha definit de 'propagandística i sense interès per als veïns de Sant Cugat'.

Álvaro Benejam

Creiem que aquesta moció és una ocurrència que vol acostar a la política municipal la política erràtica del govern de Pedro Sánchez que enlloc d'implementar les reformes que necessita el nostre país es dedica a desenterrar les confrontacions de la Segona República i de la Guerra Civil.


El ple també exigeix que el monument del Terç de Requetès s'inclogui a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.