Sant Cugat no celebrarà el 40è aniversari de la Constitució espanyola


  • Comparteix:

La moció només ha comptat amb els vots a favor de PP i Cs / Foto: Cugat.cat

La moció només ha comptat amb els vots a favor de PP i Cs / Foto: Cugat.cat

Sant Cugat no commemorarà la Constitució espanyola. Així ho acordat el ple d'aquest dilluns després que no hagi prosperat la moció de Cs i PP que instava el plenari a celebrar els 40 anys de la carta magna amb actes i activitats al municipi. La formació taronja i els populars han defensat 'la vigència dels valors constitucionals' així com la seva funció pacificadora durant la Transició. La resta de formacions polítiques i regidors, però, han considerat que el text necessita una reforma i no una commemoració. El PSC també ha considerat la necessitat d'una reforma, però s'ha abstingut en la votació.

ESCOLTA-HO

CONSULTA AQUÍ LA MOCIÓ

Des de Cs, el regidor Sergio Blázquez ha destacat que la carta magna ha portat l'Estat espanyol 'al major període de pau i prosperitat de la història'. De la seva banda, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha subratllat la necessitat de commemorar un text que 'ha dotat Catalunya d'una gran quota d'autogovern'. Tot i això, ambdues formacions també han reconegut la necessitat d'una reforma.

La resta de grups polítics han insistit en la qüestió de la reforma constitucional i en la 'caducitat' del text, del qual diuen que no va ser votat per la majoria de la població espanyola actual.

'Cal una reforma del text i una Catalunya federal', ha defensat el portaveu dels socialistes, Pere Soler. Una postura reformista compartida també per ICV-EUiA, que de la mà del seu portaveu, Ramon Gutiérrez, també ha expressat aquesta voluntat.

De la seva banda, el regidor d'ERC-MES Éric Gómez ha recriminat als partits proposants que pretenguin 'adoctrinar' els ciutadans amb activitats en relació amb la Constitució. La tinenta d'alcalde de Presidència, Cristina Paraira, del PDeCAT-Demòcrates, ha lamentat el 'caràcter jovial' de la moció en un moment 'd'anormalitat democràctica', ha dit.

Un posicionament també compartit per la CUP-PC. El regidor cupaire Ignasi Bea ha qualificat la moció de 'baix to' i ha insistit en la importància d'iniciar 'un procés constituent a Catalunya' i no de reformar un text que ha qualificat de 'caduc'.








Sergio Blázquez

Ha suposat la base per al període de major prosperitat i pau per a l'Estat espanyol.

Álvaro Benejam

La Constitució va suposar als ajuntaments i a Catalunya la major quota d'autogovern i de repartiment competencial. Un gran acord que cal commemorar i homenatjar.

Pere Soler

No diré que és una Constitució que és obsoleta, però sí que necessita una bona remodelació. Les democràcies avançades adequen les seves constitucions.

Èric Gómez

Què ens demanen? Què adoctrinem els infants i joves? Què els adoctrinem en relació amb un text que la majoria de la població no se sent com a pròpia?



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.