La falta de suports porta al govern a ajornar l'aprovació dels pressupostos

El vot, ara, contrari de la CUP-PC obliga el PDeCAT-Demòcrates a cercar consensos


Temes relacionats

El govern aconsegueix aprovar unes ordenances marcades per l'augment de la plusvàlua (17/des/18)


  • Comparteix:

Els pressupostos es debatran en un ple extraordinari / Foto: Cugat.cat

Els pressupostos es debatran en un ple extraordinari / Foto: Cugat.cat

El govern en minoria ha passat factura aquest dilluns al PDeCAT-Demòcrates en l'aprovació dels pressupostos de 2019. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha decidit retirar aquest punt de l'ordre del dia del ple, i ajornar-ne el debat, davant la insuficiència de vots favorables perquè prosperessin els comptes. Fortuny ho ha fet perquè 's'ho mereix la ciutat' i perquè, davant l'opció de la pròrroga pressupostària, prefereix disposar de més temps per dialogar amb els grups i assolir un acord.

ESCOLTA-HO

A cinc mesos de les eleccions el ple ha viscut, per primera vegada en el mandat, la retirada de l'aprovació dels comptes per manca d'adhesions. 10 minuts abans del ple, els grups municipals encara no sabien què passaria amb els pressupostos, un escenari que la mateixa Fortuny no ha volgut passar per alt i ha decidit traslladar el debat 'per no posar en crisi' diverses inversions com la cobertura del Parc Central, les pistes de Sant Francesc o la sala polivalent.

Amb 10 regidors al govern i el principal grup de l'oposició, la CUP-PC, canviant l'abstenció inicial per un vot contrari, el PDeCAT-Demòcrates ha de guanyar temps per cercar consensos. En aquest sentit, l'alcaldessa ha agraït l'intent de facilitar els comptes amb les abstencions d'ERC-MES i del regidor no adscrit d'Units per Avançar, Xavier Cortés. No obstant això, els 11 vots en contra de Cs, ICV-EUiA, el PSC, el PP, el regidor no adscrit Dimitri Defranc i, ara, la CUP-PC, han dibuixat el camí cap al que, probablement, serà un ple extraordinari de pressupostos.

La intervenció de Fortuny argumentant el perquè de la seva decisió ha portat el PP a exigir que els grups també tinguessin torn de paraula. Així, el portaveu popular, Álvaro Benejam, ha demanat al govern que 'l'esforç en les negociacions amb els grups sigui igual amb tothom'. De la seva banda, el portaveu del PSC, Pere Soler, ha justificat el vot contrari per no arribar a acords en els temes prioritaris.

Més àcids han estat ICV-EUiA i Cs amb la capacitat negociadora del PDeCAT-Demòcrates. El portaveu d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha exposat que 'ara vostès s'adonen que no tenen la majoria'; mentre que el regidor taronja Sergio Blázquez ha emplaçat el govern a entonar un 'mea culpa' i reflexionar pel vot contrari de sis grups municipals.

Des d'ERC-MES, el regidor Ferran Villaseñor, ha assegurat que han treballat les negociacions 'des de la lògica de fer les coses millor' i no pensant en els propers comicis, i ha recordat que passen per alt el trencament del pacte pressupostari de 2017 'pel bé de la ciutat'.

El regidor de la CUP-PC, Ignasi Bea, ha anunciat que no bloquejaria els pressupostos i les ordenances si el govern acceptava 'retornar a l'IBI de fa uns anys' amb la seva proposta d'incrementar-lo un 2,16%. Una proposta que no ha convençut l'alcaldessa que ha anunciat que la segona ronda de negociacions començaran aquest mateix dimarts.

Posteriorment s'ha pronunciat el regidor no adscrit Xavier Cortés, que ha assegurat que no vol 'posar pals a les rodes' i que per això manté l'abstenció a l'espera de com es materialitzen les negociacions amb l'equip de govern. 'Volem veure quin és el tarannà de l'equip de govern per seure i negociar aquests pressupostos', ha afirmat a Cugat.cat Cortés, qui considera que les converses s'haurien d'haver engegat abans de l'aprovació inicial dels comptes.

















Carmela Fortuny

Amb això no tenim prou per tirar endavant el pressupost. Tinc l'esperança d'arribar a un acord el més aviat possible.

Álvaro Benejam

No tenen garantida l'aprovació del pressupost perquè no han arribat a acords. Haurien d'haver començat les converses abans.

Pere Soler

El no suport no és per posar en perill aquestes inversions sinó amb l'assumpció de la totalitat del pressupost en un any tan complicat com el 2019.

Ramon Gutiérrez

Pel bé de la ciutat em sembla bé que es retiri el punt. Potser ara hi haurà algunes coses que canviïn.

Sergio Blázquez

Haurien d'acostumar-se a veure que no tenen la majoria absoluta i que no arribarem al dia 17 amb les pretensions que tenen vostès.

Ferran Villaseñor

Oblidem la memòria pel bé de la ciutat. Aquest pressupost és millor per a la ciutat que s'aprovi.

Ignasi Bea

Estem disposats a canviar el sentit del vot si es retorna a l'IBI de fa uns anys. Si ho fan el nostre grup no bloquejarà les votacions el mes vinent.

Xavier Cortés

Més que veure quins elements hem d'introduir, volem veure quin és el tarannà de l'equip de govern per seure i negociar aquests pressupostos.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.