Sant Cugat portarà als tribunals el càlcul del tribut metropolità derivat de la integració a la tarifa plana de transport


Temes relacionats

L'Ajuntament defensa la integració a la zona 1 com un estalvi per al ciutadà i per al consistori (17/oct/18)


  • Comparteix:

L'Ajuntament de Sant Cugat presentarà un contenciós administratiu contra la fórmula de càlcul del tribut metropolità derivat de la integració del municipi a la zona 1 tarifària del transport públic per a l'àrea metropolitana. L'alcaldessa, Carmela Fortuny, ha lamentat que l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no hagi admés 'per motius polítics' les al·legacions presentades pel consistori per corregir una manera de càlcul 'que no és justa ni equitativa'.

Durant la trobada de Nadal amb els periodistes, celebrada aquest dimecres, Fortuny ha carregat contra la decisió de l'AMB. Segons ha explicat, amb el sistema que planteja l'ens supramunicipal, basat en el valor cadastral, es produeixen desviacions de fins al 60% de diferència entre contribuents.

'Entrar a la tarifa plana és bo per a Sant Cugat, no estem en contra del tribut metropolità, però la fórmula no es justa ni equitativa', ha afirmat Fortuny, qui considera que la desestimació de les al·legacions de l'Ajuntament per corregir aspectes tècnics repon a motius polítics.

L'alcaldessa també ha concretat que, a l'espera d'obrir el procediment judicial, de moment els santcugatencs gaudiran a partir de gener de la rebaixa en el preu del transport públic i no serà fins després de les eleccions municipals que es girarà als contribuents el tribut metropolità.

De fet, aquest tribut serà cobrat directament per l'AMB amb un nou rebut i es desvincula del cobrament de l'IBI.

Els càlculs de l'AMB
Segons els primers càlculs, l'AMB xifrava en 17 milions d'euros la recaptació que es preveu amb l'ampliació de l'ordenança fiscal del tribut metropolità als 18 municipis metropolitans de la segona corona tarifària. La previsió per a l'any vinent és recaptar 106 milions dels municipis de la primera corona, que sumats als nous 17 milions, eleven el total dels 36 municipis a 123 milions. De la mateixa manera, l'AMB calcula que el cost de la integració dels 18 municipis de la segona corona a la tarifa plana metropolitana és de 23,1 milions d'euros, fet que deixa al descobert 5,9 milions que no queden sufragats pel pagament del tribut dels municipis de la segona corona.

Tot i així, Fortuny ha advertit que el càlcul estimat per l'AMB per a Sant Cugat, proper a una recaptació d'uns set milions d'euros, és també errori. Segons l'alcaldessa, l'Ajuntament ha demostrat que la recaptació des de Sant Cugat seria d'un 3,5 milions d'euros, és a dir, un 50% menys.

Gestió del transport públic urbà
Com ja va avançar Fortuny a Cugat.cat, l'Ajuntament de Sant Cugat està pendent del traspàs a l'AMB de la competència del transport públic urbà. La tinenta d'alcalde de Mobilitat, Cristina Paraira, ha concretat aquest dimecres que s'està treballant en el conveni amb l'AMB, ja que la concessió a Sant Cugat acaba l'any vinent i la següent licitació la gestionarà ja ens supramunicipal. Segons Paraira, amb aquest traspàs una tercera part de la despessa l'assumeix l'AMB.




Carmela Fortuny

Aquest tribut metropolità te defectes tècnics i s'ha intentat corregir, però políticament s'han desestimat.

Carmela Fortuny

Davant aquest nou rotund, i després d'haver buscat el consens, l'Ajuntament en defensa d'aquesta equitat i justícia anirà al contenciós.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.